Young Adult (2012)

Mavis Gary (Charlize Theron) is een schrijfster van boeken voor tienermeisjes en haar leven is een beetje op een doodlopend spoor gekomen. Wanneer ze een e-mailtje van oude vlam Buddy (Patrick Wilson) krijgt waarin hij trots de geboorte van zijn dochter wereldkundig maakt, besluit ze hem te redden uit dit hopeloos burgerlijke leventje.

Het is al vanaf seconde één duidelijk dat Mavis ze niet allemaal lekker op een rijtje heeft, ze zuipt als een ketter, trekt obsessief aan haar haren en heeft als onnozele missie om haar high-school liefde Buddy weer terug te veroveren. Ze gaat vanuit de ‘grote stad’ Minneapolis terug naar haar geboortedorp Mercury en spreekt met de nietsvermoedende Buddy af.

Regisseur Jason Reitman en scenarioschrijfster Diablo Cody maakten eerder het succesvolle Juno, maar waar Juno een guitige spring in het veld was die per ongeluk zwanger was geworden, is het een stuk lastiger sympathie te voelen voor de labiele Mavis. Toch krijgt Charlize Theron het voor elkaar om Mavis’ malle strapatsen nog enigszins begrijpelijk te maken voor de kijker. Ze voelt zich ongeliefd, eenzaam en onbegrepen en heeft eerder last dan voordeel van haar mooie uiterlijk. Ze vind in oud-klasgenoot Matt Freehauf (Patton Oswalt) een onverwachte verwant. Ook hij is, na een gewelddadige aanvaring met een groep agressieve ‘jocks’ voorgoed beschadigd, zowel geestelijk als lichamelijk.

Young Adult
is een toepasselijke titel. Het is niet alleen de aanduiding voor het soort boeken dat Mavis schrijft, ze is er eigenlijk zelf één. 36 jaar oud, maar allesbehalve volwassen geworden. Reitman heeft wederom een mooie cast voor zijn camera verzameld waar, naast de geweldige acteerprestaties van Theron en Oswalt, ook Patrick Wilson als slachtoffer van Mavis avances goed bezig is. De film is meer drama dan komedie, maar is wel gelardeerd met zwartgallige humor die het geheel wat lucht geven. Geen feelgood-film dus, wel erg goed gemaakt.


"Charlize Theron krijgt het voor elkaar om Mavis' malle strapatsen nog enigszins begrijpelijk te maken voor de kijker."