The Girl with the Dragon Tattoo (2012)

Het kon natuurlijk ook niet uitblijven, een Amerikaanse herverfilming annex remake van de Zweedse Stieg Larsson bestseller. Met David Fincher achter en Daniel Craig voor de camera zou dat toch vuurwerk op moeten leveren? Helaas is er toch iets verloren gegaan in de vertaling.

Het verhaal is nog steeds hetzelfde: De Zweedse journalist Mikael Blomkvist (Craig) wordt ingehuurd door de steenrijke magnaat Henrik Vanger. Officieel om zijn biografie te schrijven, maar eigenlijk om hem te helpen om de verdwijning van zijn nichtje op te lossen. Klein probleempje, het is reeds veertig jaar geleden al gebeurd. Henrik verdenkt iemand uit zijn eigen nogal geschifte familie, die wordt bevolkt door een bonte verzameling zonderlingen, nazi’s en alcoholisten. Gelukkig krijgt Blomkvist hulp van de getroubleerde Lisbeth Salander (Rooney Mara), een geniale hacker die zo haar eigen problemen heeft.

Er zijn een paar dingen die ik niet helemaal snap aan deze versie van The Girl with the Dragon Tattoo. Ik snap dat het taalprobleem lastig op te lossen is, maar aangezien de film zich in Zweden afspeelt en de personages dus gewoon Zweeds zouden moeten zijn lijken ze allemaal een ander accent te hebben. Craig spreekt met een Engels accent, Stellan Skarsgard spreekt in zijn rol van Martin Vanger met een vaag Scandinavisch/Amerikaans accent en dat van Rooney Mara is helemaal nergens toe te herleiden. Waarom is niet gewoon de keuze gemaakt om de hele film naar de VS of de UK te verplaatsen? Natuurlijk zou dit wat gevolgen hebben voor locaties en personages, maar een goede scenarioschrijver zou dat op moeten kunnen lossen. Het haalde mij behoorlijk uit de film en dat is jammer. De cast is namelijk uitstekend, en ondanks dat Mara de originele Lisbeth – Noomi Rapace – niet overtreft, maakt ze toch indruk met haar eigen versie. Ook onze Yorick van Wageningen zet een hufter van formaat neer in zijn rol van Lisbeths kwelgeest Bjurman. De film ziet er uiteraard fantastisch uit en ook de soundtrack is weer dik in orde, want van Trent Reznor. Maar toch blijft na het zien van deze remake een licht gevoel van teleurstelling wel overheersen.


"Ondanks dat Rooney Mara de originele Lisbeth - Noomi Rapace - niet overtreft, maakt ze toch indruk met haar eigen versie."