Black Out (2012)

Die Jos. Heeft hij zich helemaal ontworsteld aan het criminele milieu en staat hij op het punt om te settlen met zijn aanstaande bruid Caroline, wordt hij wakker met een kolossaal zwart gat in zijn geheugen. Een gat ter grootte van het lijk wat met een in puin geschoten gezicht naast hem in bed ligt. Wat is er in godsnaam gebeurd?

Nogal veel, een hoop verwikkeligen rond om twintig kilo verdwenen cocaïne. Zijn voormalige partners in crime Bobby en Inez zijn ook weer opgedoken en het lijkt wel alsof elke crimineel in de omstreek van Amsterdam achter onze arme Jos aanzit. Lastig als je geheugen je in de steek heeft gelaten en je dus geen idee hebt wat iedereen van je wil.

Black Out is een lekker pretentieloze crimefilm die vooral doet denken aan het oudere werk van Guy Ritchie, maar dan totaal Nederlands. Regisseur Arne Toonen (Dik Trom) heeft een leuke cast aan allerhande acteurs en niet-acteurs bij elkaar verzameld waarbij bijvoorbeeld Willie Wartaal van de Jeugd van Tegenwoordig. als de stupide crimineel Wally de lachers op zijn hand heeft. Maar ook Robert de Hoog als de nare crimineel Gianni en Alex van Warmerdam als nietsontziende smeris André zijn erg grappig. Hoofdrolspeler Raymond Thiry is in zijn rol van Jos wel een beetje een gedurfde keuze, maar gelukkig een die goed uitpakt. Met zijn binnensmondse gemompel voice-overt hij de film leuk aan elkaar. De Schuurman-zusjes Katja en Birgit zijn als dichtgetatoeëerde en slap ouwehoerende gangsterladies niet echt overtuigend, maar ja, vertel als regisseur je bloedeigen vrouw (Birgit in dit geval) maar eens dat ze geen rol in je film mag spelen. Zou ik ook niet durven. Maar echt heel vervelend zijn ze ook weer niet. Het meest opvallende aan Black Out is echter het feit dat er bijzonder weinig in geneukt wordt, helemaal niet zelfs, als ik me goed herinner. Een unicum in de Nederlandsche film. En tevens een initiatief wat ik alleen maar kan toejuichen, er is namelijk al genoeg zielloos en verplicht gepompt in de Hollandse filmhistorie.

Wel jammer van de in- en in lelijke filmposter.


"Een lekker pretentieloze crimefilm die vooral doet denken aan het oudere werk van Guy Ritchie, maar dan totaal Nederlands."