Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

Niks geen geile gadgets en gewillige vrouwen, nee, het spionnenwereldje van John le Carré’s Tinker Tailor Soldier Spy wordt voornamelijk bevolkt door muffe mannen van middelbare leeftijd die elkaar het leven zuur maken op het hoogtepunt van de koude oorlog.

Na een dramatisch verlopen informatieoverdracht in Boedapest wordt een Britse geheim agent neergeschoten en er moeten dus koppen rollen. Dat zijn die van Control (John Hurt) het hoofd van ‘The Circus’ oftewel de Britse geheime dienst. In zijn val sleept hij ook George Smiley (Gary Oldman) mee die echter al snel weer uit zijn gedwongen pensioen wordt gevist wanneer er toch echt een mol in het midden van het circus aanwezig lijkt te zijn. Wanneer ook de overgelopen gewaande vuileklusjesopknapper Ricki Tarr (Tom Hardy) weer opduikt wordt het web van intriges nog warriger voor Smiley.

Regisseur Tomas Alfredson (Let the Right One In) maakt het de kijker niet makkelijk en laat de stortvloed aan personages en hun al dan niet geheime agenda’s zonder poespas los op het witte doek. Opletten geblazen dus. Maar voor wie dat doet staat er een heel fijne filmervaring te wachten. Naast de geweldige allstar-cast heeft Alfredson de jaren zeventig setting prachtig weergegeven. Samen met de Nederlandse maar voornamelijk in Zweden wonende cinematograaf Hoyte van Hoytema maakte hij de film tot een heerlijk grijze en naargeestige lust voor het oog. Vrolijk word je er dus niet van, maar in een wereld waar je naaste collega’s je net zo makkelijk kunnen belazeren hoeft dat ook niet.


"Een heerlijk grijze en naargeestige lust voor het oog"