Warrior (2011)

Tot pulp geslagen porems, krakende botten, gescheurde wenkbrauwen en vooral veel bloed. Mixed Martial Arts is niet voor softies. De twee van elkaar vervreemde broers Tommy en Brendan komen elkaar na jaren weer tegen in het prestigieuze MMA tournooi Sparta.

Tommy (Tom Hardy) is een oorlogsveteraan die zo zijn eigen redenen heeft om het tournooi te winnen en ondanks zijn gemankeerde relatie met zijn vader Paddy (Nick Nolte) wil hij toch door hem getraind worden. Brendan (Joel Edgerton) is na een halfmislukte UFC-carrière inmiddels werkzaam als scheikundeleraar, maar geldproblemen dwingen hem toch weer in de ring te gaan staan. Dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw die hem al eens eerder halfdood in het ziekenhuis heeft op moeten zoeken. Ook qua vechtstijl is er tussen de broers een groot verschil. Tommy is een tank die met brute kracht zijn tegenstanders verpulvert. Brendan moet het meer van zijn techniek en gigantische incasseringsvermogen hebben. Zoals het een lekker voorspelbare sportfilm betaamd komen de broers uiteindelijk tegenover elkaar te staan.

Ondanks de formulematige opbouw is Warrior toch een erg goede film geworden. Dat Tommy en Brendan elkaar in de ring gaan treffen staat natuurlijk al vanaf seconde één vast, maar de weg daarnaartoe maakt het spannend. De acteerprestaties van Hardy en Edgerton zijn ook van grote klasse en vooral fysiek gaan ze er als ware vechtmachines tegenaan. Ik zou Hardy met zijn opgepompte stierennek dan ook maar liever te vriend houden. MMA puristen hebben al geklaagd over het gebrek aan realisme tijdens de gevechten, maar ik als leek vond het allemaal wel behoorlijk echt overkomen. Naast Hardy en Edgerton is ook Nick Nolte fantastisch als de afgekickte alcoholicus die de Heer gevonden heeft en wanhopig probeert om de relatie met zijn zoons te lijmen. De frictie tussen vader en zonen levert de mooiste scènes op en het is wel duidelijk dat er genoeg gebeurd is tussen de drie en oud zeer mag tijdens Sparta plaats maken voor nieuw zeer. Veel emoties dus buiten en binnen de ring maar regisseur Gavin O’Connor weet het sentiment gelukkig te omzeilen.


"Het is wel duidelijk dat er genoeg gebeurd is tussen de drie en oud zeer mag tijdens Sparta plaats maken voor nieuw zeer."