Mission Impossible: Ghost Protocol (2011)

Tom Cruise is natuurlijk zo gek als een deur, maar hij heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen om weer een vierde deel in zijn eigen Mission Impossible reeks te maken. Naast zichzelf als supergeheimagent Ethan Hunt heeft hij ook Simon Pegg weer meegenomen uit het vorige deel. Én hij heeft Iron Giant en Incredibles-genie Brad Bird weten te strikken voor de regie. Niet slecht.

Na een bloedstollende uitbraak uit een Russische gevangenis en een allesvernietigende ontploffing in het Kremlin krijgen Hunt en zijn team de schuld in de schoenen geschoven en worden afgedaan als terroristen. Het gehele bestaan van de Impossible Misson Force komt op losse schroeven te staan en samen met analyticus Brandt (Jeremy Renner) krijgen ze de onmogelijke opgave om niet alleen hun naam te zuiveren maar ook om een nucleaire oorlog te voorkomen. Gestoord genie Cobalt (Michael Nyqvist, bekend van de Stieg Larsson-verfilmingen) heeft namelijk als doel gesteld om vrede op aarde te creeëren door middel van een totale vernietigingsoorlog. Leuke jongen.

Na het bombastische John Woo-misbaksel wat deel twee was en het degelijke maar wat onopvallende derde deel is Ghost Protocol een behoorlijk spectucualire toevoeging aan de Mission Impossible-serie. Met name de scènes die Bird in het imposante IMAX-formaat heeft geschoten zijn fenomenaal waarbij de beklimming van het grootste gebouw ter wereld in Dubai menig persoon met hoogtevrees onder zijn stoel zal jagen. En je kunt van Cruise denken wat je wil, maar een film als deze draagt hij natuurlijk moeiteloos, zelfs nu hij ook zichtbaar niet de jongste meer is. Wat wel jammer is van Ghost Protocol is dat de meest geslaagde scènes zich in de eerste helft van de film bevinden en het als climax bedoelde eindgevecht een beetje als mosterd na de maaltijd komt. Dat Nyqvist een wat kleurloze bad guy is zal daar ook wel mee te maken hebben. Toch is er genoeg te genieten en Brad Bird laat zien dat hij ook met live-action prima uit de voeten kan. En een tip voor de downloaders: doe eens gek en ga de film in IMAX zien.


"Je kunt van Cruise denken wat je wil, maar een film als deze draagt hij natuurlijk moeiteloos."