New Kids Nitro (2011)

Na het immense succes van New Kids Turbo kon een opvolger natuurlijk niet uitblijven. En wat is er sneller en harder dan een Turbo? Nitro jonguh! Onze besnorde helden krijgen het ditmaal aan de stok met buren uit Schijndel en zombies uit Friesland.

Regisseurs en tevens hoofdrolspelers Steffen Haars en Flip van der Kuil hebben niet voor de makkelijkste weg gekozen met de nieuwe avonturen van de aso’s uit Maaskantje. Waar een herhaling van zetten voor de hand had gelegen gaan ze juist nog verder over de top met ondoden uit Friesland, Fast and the Furious-achtige straatraces en voor zover mogelijk nóg lompere tokkie-humor. Ik snap hun enthousiasme, maar de New Kids zijn nu bijna figuranten geworden in hun eigen film. Waar in Turbo de leukste grappen voortkwamen uit het gedrag van de karakters, zijn het nu de situaties zelf die voor de kolder moeten zorgen en dat lukt niet altijd. Natuurlijk zitten er genoeg geslaagde grappen in, maar het frisse is er wel een beetje vanaf. Ook jammer dat het Jiskefet-effect heeft toegeslagen. De sneue stakkers die zo leuk geparodieerd worden vinden het zelf blijkbaar het allerleukst, getuige de zaal vol net niet zwakzinnigen die zich rondom mij heen verzameld hadden in de bioscoop. Een stuk enger dan de Friese zombies uit Nitro. Wel een bonuspunt voor de Corry Konings-hit die uren na de aftiteling nog in je hoofd blijft hangen.


"De New Kids zijn nu bijna figuranten geworden in hun eigen film."