Tropa de Elite (2007)

Tropa de Elite lag al een paar jaar ongezien weg te stoffen in de kast en heeft op de een of andere manier nooit de weg naar de dvdspeler gehaald. Met het uitkomen van het tweede deel vond ik dat de tijd rijp was om dit eerste deel toch maar eens een kans te geven.

En gelukkig maar, want het is best wel een toffe film. Tropa de Elite speelt zich af in 1997 in Rio de Janeiro, waar de keiharde militaire eenheid BOPE probeert om nog enigszins tegengas te geven aan de door gewelddadige gangs en corrupte politieagenten overheerste sloppenwijken. De paus komt namelijk op bezoek in Brazilië en moet dus veilig kunnen rondlopen in de hoofdstad zonder dat er kogels langs zijn keppeltje vliegen.

We focussen op de tegen een burnout aanzittende leider van de eenheid Nascimento (een geweldige Wagner Moura) en zijn pogingen om geschikte vervangers voor hemzelf te vinden. Slechts twee van de nieuwe recruten, Neto en Matias, acht hij geschikt voor deze loodzware taak. Vooral de idealistische Matias, die echter in een onhandige spagaat verkeert tussen zijn studie-ambities enerzijds en zijn pogingen om bij de BOPE te komen anderzijds.

Regisseur José Padilha heeft niet voor de makkelijkste weg gekozen met het maken van Tropa de Elite. De harde acties van Nascimento tegen de criminele elementen in Rio vielen niet bij elke criticus in de smaak en werden zelfs afgeserveerd als ‘geweld om het geweld’. En natuurlijk is het gewelddadig, maar gratuit geweld is het ook weer niet. Tropa de Elite is soms haast meer een oorlogsfilm dan het vergelijkbare City of God, dus het is logisch dat er hier en daar wat mensen op onprettige wijze sneuvelen. Ik heb me in ieder geval geen seconde verveeld, dus op naar deel 2!


"De harde acties van Nascimento tegen de criminele elementen in Rio vielen niet bij elke criticus in de smaak en werden zelfs afgeserveerd als 'geweld om het geweld'"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.