Don’t Be Afraid of the Dark (2011)

Het is niet pluis in het nieuwe huis van Alex en Kim. Ze hebben het kolossale landhuis aangeschaft om het weer in oude glorie te herstellen en het zodoende met veel winst door te verkopen. Ze hadden alleen niet gerekend op de aanwezigheid van vreemde wezentjes in de kelder.

Wanneer Sally, Alex’ dochter uit een vorig huwelijk arriveert om ook in het huis te komen wonen, is ze meteen de pineut, de vreemde creaturen stalken haar en het was in het begin misschien nog wel spannend, maar hun kwade bedoelingen worden steeds duidelijker en Sally wordt steeds banger. Jammer dat niemand haar gelooft…

Don’t be Afraid of the Dark is een remake van de gelijknamige tv-film uit 1973, maar aangezien ik die nooit heb mogen aanschouwen kan ik daar weinig zinnigs over zeggen. Wat ik wel kan melden is dat de hand van producer Guillermo Del Toro (Hellboy, Pan’s Labyrinth) duidelijk merkbaar is, maar regisseur Troy Nixey is er nog lang niet. Het eerste uur van de film is wat aan de trage kant en ondanks dat er een paar effectieve schrikmomenten aanwezig zijn wordt de spanning maar matig opgebouwd. De vreemde wezens die de kleine Sally terroriseren worden pas laat in de film duidelijk zichtbaar, maar Nixey lijkt vergeten te zijn dat we in het intro van de film allang te zien hebben gekregen dat er iets goed mis is in het landhuis. Het niveau van de bloederige en naargeestige proloog wordt dan ook niet meer gehaald en dat is jammer.

Nieuwkomer Bailee Madison is als de eigenwijze Sally best wel goed en ook Guy Pearce is best oké in zijn rol van Alex. Ik zal nooit een fan worden van Katie Holmes en ook hier kan ze in de rol van Kim mij weer niet overtuigen met haar grote vervelende jankogen. Het design van de monstertjes is van de hand van kunstenaar Chet Zar die wel vaker dingen ontworpen heeft voor Del Toro dus qua creepy-factor zit dat wel goed, maar ze zijn net iets te vaak in beeld om nog eng te zijn. Het talent was dus wel aanwezig, maar het komt er dus niet echt lekker uit bij Don’t be Afraid of the Dark.


"Het niveau van de bloederige en naargeestige proloog wordt dan ook niet meer gehaald en dat is jammer."