Your Highness (2011)

De prinsen Thadeous (Danny McBride) en Fabious (James Franco) leven in een fantasy-wereld vol dwergen, tovenaars, monsters en weerloze maagden die gered moeten worden. Een van deze broers is een dappere held die zijn droomprinses uit de klauwen van zo’n boze tovenaar heeft geplukt. De ander spendeert zijn tijd liever met de wat simpelere zaken uit het leven. Rara, wie is wie?

Net wanneer Fabious wil gaan trouwen met zijn Belladonna – ze is mischien wat simpel, maar ze ziet eruit als Zooey Deschanel dus de aantrekkingskracht is begrijpelijk – komt de boosaardige warlock Leezar het feestje verstoren en kaapt haar glashard weer terug. Hij heeft namelijk hele andere plannen met haar. Volgens een oude voorspelling zal hij haar tijdens het samenkomen van de twee manen moeten bevruchten om zo nog machtiger te worden dan hij al is. Iets met een draak ofzo. Er zit voor Fabious niets anders op dan maar weer op zijn paard te springen en zijn bruid te redden, maar hij wordt wel opgezadeld met zijn aartsluie broer. Omdat deze nog weinig ervaring met het volbrengen van dit soort queestes heeft ziet hun vader een mooie mogelijkheid om Thadeous zo een nobele schop onder zijn gedrogeerde hol te geven. Samen met hun slaven en ridders gaan de broers op pad naar Leezar, maar voordat ze hem vinden treffen ze de nodige obstakels op hun pad. Bijvoorbeeld een nogal dubieuze wijze die hen in ruil voor bepaalde handelingen wel wat informatie wil geven. Alles voor de queeste! Ook vallen ze in handen van een stam wilde topless vrouwen die onder leiding staat van de vadsige Marteetee. Ze worden in een arena gegooid en moeten vechten tegen woestelingen en een vijfkoppige monsterslang. Gelukkig worden ze gered door Isabel (Natalie Portman) die zelf ook nog een appeltje te schillen heeft met Leezar.

Your Highness is geen subtiele film. Dat is met über-lomperik Danny McBride in de hoofdrol natuurlijk ook geen verrassing, maar er wordt helaas wel erg vaak voor de makkelijke weg gekozen. Het is best een paar keer grappig wanneer iemand met een bekakt half-Brits accent, wat vaak voor dit soort epische films gebruikt wordt, met de nodige fucks uitgefoeterd wordt, maar na de tachtigste keer is de lol er wel vanaf. Toch heeft de film wel zo zijn momenten, McBride en Franco zijn een goed stel samen en er is ook qua special effects en decors blijkbaar niet bezuinigd. Die zien er erg goed uit. Ook heeft de film in de persoon van Leezar (Justin Theroux) een niet bepaald alledaagse bad guy. Ik heb dan ook het idee dat de cast en crew een hoop lol hebben gehad bij het maken van de de film, maar dat komt alleen niet allemaal lekker uit de verf op het witte doek. Wel bonuspunten voor Thadeous’ trofee van een gevelde minotaurus die hij de halve film lang om zijn nek draagt.


"Bonuspunten voor Thadeous' trofee van een gevelde minotaurus die hij de halve film lang om zijn nek draagt."