Colombiana (2011)

Het lijkt erop dat Luc Besson een fetish voor dodelijke vrouwen heeft. Hij heeft deze film dan misschien niet geregisseerd, maar zijn invloed is wel heel duidelijk merkbaar in het leeghoofdige Colombiana, waarin een professionele hitwoman wraak neemt op de moordenaars van haar ouders.

Cataleya (Zoe Soldana) is vijftien jaar nadat ze vanuit Colombia is gevlucht naar de Verenigde Staten werkzaam als vuile klusjes-opknapper voor haar oom Emilio die blijkbaar connecties heeft met een wereldwijd netwerk van criminelen. Als een geest weet ze ongemerkt dichtbij haar slachtoffer te komen en heel efficient knalt ze haar target naar de andere wereld. Daarnaast heeft ze ook nog eens tijd voor haar hobbyproject; het opsporen en afslachten van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de dood van haar ouders. Dat haar ouders zelf ook niet bepaald zuiver op de graat waren, doet er dan even niet toe. Omdat ze het nodig vond om haar kills op te fleuren met een in lippenstift getekende Cattleya-orchidee is er eindelijk een agent zo snugger om een en een op te tellen en te concluderen dat dit het werk moet zijn van een en dezelfde persoon. Over traag politiewerk gesproken.

Zoals gezegd heeft Luc Besson de film niet geregisseerd maar wel geschreven en geproduceerd, en het lijkt er sterk op dat Colombiana is samengesteld uit afgekeurde restjes van oude scripts want er wordt werkelijk geen enkel origineel idee gepresenteerd. Alle Colombianen zijn corrupt of crimineel en Cataleya is een soort volwassen versie van Natalie Portmans karakter uit Léon. De rol van de Léon-achtige leraar wordt ditmaal ingevuld door haar oom Emilio die de jonge Cataleya liefdevol heeft opgevangen, maar ook de fijne kneepjes van het hitman-vak bijbrengt. Maar Zoe Soldana heeft helaas niet de kracht of het talent om de hele film te dragen, vooral het stukje waarin ze haar tragische jeugd aan de agent die achter haar aan zit opbiecht, had vast heel emotioneel moeten zijn, maar is door Soldana’s overacting alleen nog maar belachelijk.
Er zitten wel wat geinige dingetjes in Colombiana, zoals de droogkomische reactie van Emilio wanneer Cataleya hem vertelt dat ze mensen wil vermoorden, of de creatieve manier hoe Cataleya iemand in zijn eigen zwembad vol haaien doet belanden, maar die momenten zijn te schaars om de film nog te kunnen redden.


"Het lijkt er sterk op dat Colombiana is samengesteld uit afgekeurde restjes van oude scripts"