The Troll Hunter (2010)

De overheid heeft er een handje van om dingen voor het gepeupel achter gesloten deuren te houden. In Amerika houden ze bijvoorbeeld al jaren een ruimteschip verborgen in Roswell. In Noorwegen hebben ze een ander geheim. Trollen.

Hans is een soort boswachter voor trollen, hij houdt de soort in stand en wanneer ze buiten hun toegewezen territorium dreigen te komen zorgt hij ervoor dat ze tijdig uitgeschakeld worden zodat ze niet in de openbaarheid komen. Wanneer een groepje filmstudenten hem betrapt bij zijn werkzaamheden – ze denken dat hij een stroper is – staat hij hen toe hem te filmen. Er is echter van alles aan de hand, want Hans heeft het drukker dan ooit, waarom zijn de trollen zo actief?

Er zit blijkbaar nog rek in het uitgekauwde genre van de mockumentary, want The Troll Hunter is een erg leuke film waarin het simpele concept van een overheid die het bestaan van bovenwereldlijke wezens in de doofpot probeert te stoppen, verrassend uitgewerkt wordt. Ook zitten er leuke vondsten in het script, zoals het feit dat de trollen het niet zo op Christenen hebben. Ze kunnen hun bloed ruiken, dus wanneer een van de hoofdpersonen zijn geloof probeert te verdoezelen valt hij keihard door de mand. Voor een low-budget (naar Amerikaanse maatstaven) film zien de special effects er erg goed uit, de trollen zelf zijn wat cartoonesk uitgevallen, maar wel lekker woest en onsmakelijk. Spannend of eng is de film niet echt, het is geen Blair Witch Project, maar wel erg vermakelijk met de droogkomische performance van Otto Jespersen in zijn rol als Hans de trollenjager als geinige bonus.


"Er zitten leuke vondsten in het script, zoals het feit dat de trollen het niet zo op Christenen hebben en hun bloed kunnen ruiken."