Season of the Witch (2010)

Nicolas Cage speelt in Season of the Witch de van zijn geloof gevallen kruisridder Behmen. Hij heeft samen met zijn maatje Felson (Ron Perlman) net een oorlog teveel in de naam van God gevochten en ze zijn gedeserteerd. Terug in hun thuisland aangekomen blijkt dat de pest flink heeft huisgehouden onder de lokale bevolking en wie krijgt de schuld? Heksen natuurlijk!

De twee kameraden krijgen de opdracht om een meisje wat verantwoordelijk wordt gehouden voor de uitbraak van de besmettelijke ziekte te vervoeren naar een klooster waar gespecialiseerde monniken zijn die piekfijn kunnen uitvogelen of de dame in kwestie echt een heks is. Het spreekt voor zich dat dat geen makkelijk klusje is, er ligt een heel moeilijke weg voor ze. En is het meisje echt een heks of is er iets heel anders aan de hand?

Ik kan weinig positiefs melden over Season of the Witch. Cage en Perlman slaapwandelen verveeld door hun script heen en zo te zien waren ze niet de enige die niet al te geïnspireerd waren. Ook de decorbouwers en special effects whizzkids hadden vast geen zin om iets fatsoenlijks af te leveren, want de film ziet er zeer beroerd uit. Vooral de effecten die gebruikt zijn om de ‘spectuculaire’ finale mee vorm te geven zijn te gênant voor woorden. Ik weet niet hóe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar het door de computer gegenereerde eindmonster ziet eruit alsof het stop-motion is. Als het dat echt geweest was, puik werk, maar met dit soort achterhaalde special effects kun je je nu toch niet meer vertonen? Season of the Witch is ook weer niet zó slecht dat het weer grappig is, de film is namelijk ook nog eens dodelijk saai. Nee, van mij mag het heksenseizoen snel afgelopen zijn.


"Ik weet niet hóe ze het voor elkaar hebben gekregen, maar het door de computer gegenereerde eindmonster ziet eruit alsof het stop-motion is."