Transformers: Dark of the Moon (2011)

Echt een film is Transformers: Dark of the Moon niet geworden, misschien in de technische zin van het woord wel. Er is immers sprake van bewegende beelden met acteurs en dingen die gebeuren, maar eigenlijk zou er een geheel nieuw woord verzonnen moeten worden voor hetgeen regisseur Michael Bay in elkaar gezet heeft. Suggesties?

Bay is als een overactieve kleuter die al rennend en smijtend met zijn speelgoed het verhaal verzint wat in hem opkomt. Vervelende dingen als logica en plot worden terzijde geschoven voor veel leukere dingen als explosies en het slopen van een stad. Transformers 3 slaat dus zacht gezegd, helemaal nergens op, en het grappige is dat Bay er nog mee wegkomt ook. Mijn verwachtingen waren na het vreselijke tweede deel wel wat naar beneden bijgesteld, maar ik moet toegeven dat ik wel gelachen heb om de enorme massa onzin die in drie dimensies over me heen werd gekieperd. Twee en een half uur is wat aan de lange kant, en Shia LeBeoufs Sam Witwicky is nog steeds een van de irritantste hoofdpersonen ooit, maar de film bevat zo enorm veel spektakel dat hij niet aan de verkeerde kant van de balans te eindigt. En daarnaast is Megan Fox vervangen door een Victoria’s Secret model, een win-win situatie dus. Deze Rosie Huntington-Whiteley heeft de ondankbare opdracht om de onwaarschijnlijk mooie vriendin van de vervelende Witwicky te spelen en dus slechts als eyecandy te mogen fungeren. Als een ware professional kwijt ze zich van haar taak, maar een Oscar zit er dit jaar niet in voor haar, vrees ik.

Ik zal jullie niet vervelen met het verhaal van de film, iets met robots die in andere dingen kunnen veranderen, maar ik wil wel even kwijt dat de 3d zowaar een positief effect heeft op Michael Bay’s gebruikelijke montagestijl. Doordat de techniek zo vermoeiend voor de ogen is, was hij gedwongen om wat langere shots te laten zien dan de flitsen van een honderdste seconde die hij normaal gebruikt. Waar in de vorige twee delen de actie vaak onherkenbaar verloren ging in een brei van door het beeld tollende mechanische onderdeeltjes, is nu zowaar bijna te volgen wat er zich allemaal op het beeld afspeelt. Chapeau. Echt een goeie film is het natuurlijk niet, maar de enorme filmische misdaad tegen alles wat goed en mooi is, die sommige critici ervan maken is het nou ook weer niet. Ach, en Bay lacht toch als laatste, de film heeft in zes dagen al meer dan 400 miljoen opgebracht.


"Transformers 3 slaat dus helemaal nergens op, en het grappige is dat Bay er nog mee wegkomt ook."