Blitz (2011)

Jason Statham speelt Brant, een smeris van de oude stempel die niets moet hebben van moderne fratsen als computers en gelijke rechten voor vrouwen. Als een drietal jeugdige delinquenten probeert een auto te stelen geeft hij ze een ouderwets pak rammel met een hockeystick. Zo doe je dat. Wanneer er een brute moord gepleegd wordt op een collega-agente bijt hij zich als een piranha vast in de zaak.

Het blijft echter niet bij deze ene moord, de zichzelf ‘Blitz’ noemende cop-killer heeft een ambitieus plan in werking gezet om wraak te nemen op het Londense politiecorps en gaat dus letterlijk over lijken. Om het mediacircus te voeren lekt hij af en toe informatie naar de smoezelige journalist Harold Dunlop die het gretig publiceert in zijn tabloid. In de jacht op Blitz krijgt Brant hulp van de homoseksuele en dus uit de toon vallende sergeant Nash (Paddy Considine). Samen struinen ze de Londense onderwereld af op zoek naar aanwijzingen en Brant gaat daarbij hard en onorthodox te werk, terwijl Nash meer volgens het boekje wil werken. Hoe origineel.

Blitz is het soort film dat geen idee heeft wat het wil zijn. Aan de ene kant is het een keihard bloederig misdaaddrama waarbij de curbjobs en gebroken ledematen gretig uitgedeeld worden. Aan de andere kant wordt geprobeerd om door middel van Stathams oneliners en de malle capriolen van de killer een komisch sfeertje te scheppen. Een oncomfortabele spagaat dus. Ook het feit dat halverwege de film de focus lijkt te verschuiven van Brant en Blitz naar een stuk oninteressanter personage als de drugsverslaagde agente Falls komt de film niet ten goede. Dat deze Falls vertolkt wordt door een vrij beroerde actrice helpt dan ook niet mee. Gelukkig valt er nog wel te genieten van de performance van Aidan Gillen (The Wire, Game of Thrones) als de gestoorde Sid Vicious lookalike Blitz. Het type moordenaar wat gezellig in zijn onderbroek tv gaat zitten kijken naast het lijk van zijn laatste slachtoffer. Ook Paddy Considine is wel oké als de gefrustreerde Nash, maar ik heb hem wel eens geïnspireerder bezig gezien. Statham is gewoon degelijk als Statham, maar ook hij lijkt wat verveeld over te komen. De film is dus wel goed door te komen en het einde is nog enigszins bevredigend, maar erg middelmatig is het allemaal wel.


"Blitz is het soort film dat geen idee heeft wat het wil zijn. Aan de ene kant is het een keihard bloederig misdaaddrama waarbij de curbjobs en gebroken ledematen gretig uitgedeeld worden. Aan de andere kant wordt er geprobeerd een komisch sfeertje te scheppen."