The Lincoln Lawyer (2011)

Naast het in adamskostuum bespelen van de bongo en het redden van huisdieren duikt Matthew McConaughey zo nu en dan ook wel eens op in een film. Nooit heel slecht, soms goed, maar met The Lincoln Lawyer maakt hij een mooie comeback van nooit echt weggeweest. Hij speelt Mickey Haller, een gehaaide advocaat van de straat die ingehuurd wordt door rijkeluiszoontje Louis Roulet (Ryan Phillippe).

Deze tot op het bot verwende zoon van een vastgoedhandelaar wordt ervan verdacht een prostituee zwaar mishandeld te hebben, maar zelf beweert hij dat het één groot complot is en dat de dame van lichte zeden alleen op zijn geld uit is. Haller komt er samen met zijn vaste onderzoeker Frank Levin (een wederom sterke bijrol van William H. Macy) al snel achter dat er aan beide verhalen nogal wat rammelt. Ook doet de zaak hem erg denken aan een vorige waarbij ook een prostituee werd verkracht en mishandeld, ditmaal echter met dodelijke afloop. De verdachte beweerde toen ook onschuldig te zijn en Haller heeft hem dan wel van de doodstraf weten te redden, maar toch… Toeval bestaat niet in dit soort verhalen.

The Lincoln Lawyer is gebaseerd op het gelijknamige boek van Michael Connely wiens Blood Work al in 2002 werd verfilmd met Clint Eastwood in de hoofdrol. Niet echt een topper. Deze film is een stuk beter geslaagd. Er hangt een lekkere seventies-achtige vibe in de film, misschien door het relaxte gecruise in de Lincoln uit de titel die Haller als rijdend kantoor gebruikt. Het is ook mooi om te zien dat een aanvankelijk zo gewetenloze advocaat als Haller toch halverwege de film een soort van geloofscrisis krijgt. Dat zien we doorgaans bij priesters, sporters of soldaten, maar bij advocaten is het wel een unicum. Die hebben volgens de beste Hollywood-tradities doorgaans namelijk geen ziel. En waar hun hart hoort te zitten, klopt alleen een zwarte klont gestolde hebberigheid. Het is dan ook aan McConaughey te danken dat Haller een menselijk gezicht heeft gekregen en zijn onmogelijke spagaat tussen zijn client en zijn geweten levert mooie scènes in de rechtbank op. Maar ook de andere rollen zijn goed ingevuld, naast William H. Macy zijn ook Marisa Tomei als Hallers ex-vrouw en Ryan Phillippe als de dubieuze Roulet uitstekend gecast. En dat Bryan Cranston (Breaking Bad) en Shea Wigham (Boardwalk Empire) ook nog even opduiken in kleine rolletjes, levert ook weer bonuspunten op. De ontknoping is een tikkie voorspelbaar, maar dat doet verder weinig af aan het resultaat.


"Advocaten hebben volgens de beste Hollywood-tradities doorgaans geen ziel en waar hun hart hoort te zitten, klopt alleen een zwarte klont gestolde hebberigheid."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.