The Tourist (2010)

“Van een mooi bord kun je niet eten” Leuk spreekwoord natuurlijk, alhoewel het ook volslagen onzin is, ik heb thuis prachtige borden waar ook prima van te eten is. Dus. Maar na het zien van The Tourist snap ik het wel een beetje. Mooie acteurs in de vorm van Angelina Jolie en Johny Depp, het mooie Venetië als locatie, en toch geen goede film.

Johnny Depp speelt Frank, een Amerikaanse toerist die in de trein van Parijs naar Venetië wordt aangesproken door de mysterieuze schoonheid Elise (Jolie), ze neemt hem op de plaats van bestemming mee op sleeptouw en hij belandt al snel in een web van intriges. Elise gebruikt hem namelijk om haar belagers op een dwaalspoor te brengen door hen te doen geloven dat Frank haar al even zo mysterieuze vriend Alexander Pearce is. Dit heerschap heeft namelijk een gigantisch bedrag gestolen van de megacrimineel Reginald Shaw en heeft nu naast Shaw en zijn Russische handlangers ook de belastingdienst achter zich aan. Want gestolen of niet, ook over dat geld moet je blijkbaar belasting betalen. Pearce heeft echter zijn uiterlijk flink chirurgisch laten aanpassen dus niemand weet meer precies hoe hij eruitziet. En wie is toch die man die overal maar opduikt?

The Tourist is misschien wel de meest voorspelbare thriller aller tijden. De film gaat precies die kant op die je verwacht en dat is zacht gezegd behoorlijk irritant. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck heeft gepoogd een ouderwetse Hitchcock-achtige film te maken, maar gaat hierbij plat op het smoelwerk. Natuurlijk ziet de omgeving er prachtig uit en Jolie en Depp zijn professionals dus die doen gewoon waar ze goed in zijn, maar dat is niet genoeg. Chemie hebben ze samen al helemaal niet en ze lijken hier een one-for-the-money’tje gedaan te hebben. Het plot is simpelweg te fantasieloos en te mager. Jammer, want Henckel von Donnersmarck heeft met zijn Leben Des Anderen wel bewezen dat hij spannende films kán maken, maar hier laat hij teveel steken vallen.


"Chemie hebben Depp en Jolie samen al helemaal niet en ze lijken hier een one-for-the-money'tje gedaan te hebben."