Limitless (2011)

Eddie Morra (Bradley Cooper) is een smoezelige schrijver met een kneiter van een writer’s block. Hij heeft een boekcontract, maar krijgt geen letter meer op papier en spendeert het grootste gedeelte van de dag met zuipen en zwelgen in zijn inspiratieloosheid. Wanneer hij zijn ex-zwager Vernon tegen het lijf loopt heeft deze wel een oplossing voor hem. Een wonderpil.

Ondanks zijn eerste bedenkingen, Vern is niet de meest betrouwbare drugsdealer, besluit hij het middel NZT-48 genaamd toch te proberen. En halleluja! De effecten zijn fantastisch! Zijn IQ schiet omhoog tot onpeilbare hoogtes, hij is gefocust en als een gouden god kan hij voor het eerst in zijn leven de wereld aan. Het is dus logisch dat Eddie meer wil. Hij is echter niet de enige, hij vindt het levenloze lichaam van Vern in een overhoop gehaald appartement, maar de boeven hebben niet gevonden wat ze zochten en Eddie beschikt nu dus over een flinke voorraad van de superdrug. Met zijn nieuwgevonden mega-intellect geeft hij zijn leven een compleet nieuwe draai. Hij schrijft eindelijk zijn boek, en stort zich vervolgens voor de enorme geldwinsten op de beurskoersen. Hij wekt al snel de interesse van financiële grootheid Carl van Loon (Robert DeNiro) en onder zijn vleugels groeit hij uit tot dé whizzkid van het moment. Maar NZT heeft wel zo zijn bijwerkingen. Zijn overwerkte brein begint tijd over te slaan en Eddie mist zomaar 18 uur uit zijn leven. Lastig als je ook nog eens van een moord wordt verdacht. De ontwenningsverschijnselen zijn ook niet mis en beginnen hem steeds afhankelijker te maken van zijn almaar slinkende drugsvoorraad. En de Russische crimineel Gennady (een leuke rol van Andrew Howard) waar hij zijn startkapitaal van geleend heeft wordt ook steeds opdringeriger. ‘Drugs are bad, mmmmkay?’ zou Mr. Mackey van South Park zeggen.

Limitless is geen film die iets zinnigs te zeggen heeft over de problemen en gevaren van drugsgebruik, en dat hoeft ook helemaal niet. Het is gewoon een leuke vlotte actiethriller. De cast onder leiding van de charismatische Cooper lijkt er ook zin in te hebben en zelfs Robert DeNiro doet alsof hij het niet enkel en alleen meer voor de paycheck doet. Regisseur Neil Burger (Interview with the Assassin, The Illusionist) heeft een paar geinige visuele vondsten verzonnen om de effecten van NZT weer te geven dus de film ziet er ook bijzonder fraai uit. Er bungelen wel nèt iets teveel losse plotdraadjes en de film zakt halverwege een beetje in qua tempo, dus we kunnen niet echt van een meesterwerk spreken. De film zit daarentegen wel behoorlijk vernuftig in elkaar, met een memorabele bloederige scène aan het einde als hoogtepunt.


"Limitless is geen film die iets zinnigs te zeggen heeft over de problemen en gevaren van drugsgebruik, en dat hoeft ook helemaal niet. Het is gewoon een leuke vlotte actiethriller."