[REC] 2 (2009)

De eerste [REC] was als een frisse Spaanse wind die door het zombiegenre heenging. Dat leverde in Quarantine zelfs een Amerikaanse 1-op-1 remake op. Deel twee gaat naadloos verder waar het eerste ophield en laat en passant ook even een nieuw licht schijnen op het origineel.

Opnieuw is het claustrofobische flatgebouw in Barcelona waar de besmetting begon het toneel van de actie. We zien het ditmaal door de ogen van een ploegje militairen onder leiding van de dubieuze dokter Owen. De oorzaak van de besmetting is echter eerder van bovennatuurlijke aard dan van biologische. Het blijkt dat het virus ontstaan is door een bezeten meisje en de onhandige geestelijke die heeft getracht de demonische bezetting te isoleren en het ultieme kwaad nu juist ontketend heeft. Niks geen zombies dus. Oké ze zijn even bloeddorstig en besmettelijk als de ondoden die we kennen en liefhebben, maar technisch gezien zijn het dus mensen die bezeten zijn. En dokter Owen is ook al niet wie hij zegt te zijn, hij is namelijk een priester die de missie heeft het bloed te bemachtigen van de bron, het kleine bezeten meisje. Heel makkelijk gezegd, maar heel moeilijk gedaan.

Het grootste verschil met het eerste deel is de nadruk op actie, het is een cliché maar [REC] 2 is als een echte rollercoaster-ride from hell. De terugkerende regisseurs Jaume Balagueró en Paco Plaza hebben er voor gekozen om de suspense van deel één in te wisselen voor niet aflatende actie. Het nadeel is wel dat de de hoofdpersonen in de vorm van de militairen niet bepaald interessant zijn en het dus weinig boeit of ze het einde van de film nu wel halen of niet. En ook de nieuwsgierige tieners uit het tweede gedeelte van de film die tot hun spijt in het flatgebouw verzeild raken ontstijgen de middelmaat niet. Daar staat dan weer het redelijk originele uitgangspunt tegenover, dus ik kan het de regisseurs niet kwalijk nemen dat ze geprobeerd hebben iets nieuws te doen met de sequel in plaats van een herhaling van zetten. Het derde deel [REC] Genesis staat inmiddels ook al op de planning, dus het is te hopen dat er nog rek in het [REC]-universum  zit.


"Ik kan het de regisseurs niet kwalijk nemen dat ze geprobeerd hebben iets nieuws te doen met de sequel in plaats van een herhaling van zetten."