True Grit (2011)

De vorige keer dat de Coen-broeders zich aan een remake waagden resulteerde dat in het matige The Ladykillers. Gelukkig hebben ze ditmaal wél goud in handen met hun interpretatie van de John Wayne westernklassieker True Grit. Niet in de laatste plaats door een geweldige debutante en een betrouwbare ouwe rot.

De pas veertienajrige Mattie Ross (Hailee Steinfeld) is geen muizig typje wat na de moord op haar vader bedroefd in een hoekje gaat zitten grienen. Nee, ze gaat op eigen houtje op zoek naar de moordenaar en huurt daarbij de hulp in van de eenogige alcoholistische marshall Reuben ‘Rooster ‘Cogburn (Jeff Bridges). Ze zijn niet alleen in hun zoektocht naar deze bandiet, ook de pompeuze Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon) zit al tijden achter deze Tom Chaney (Josh Brolin) aan. Uiteindelijk gaan ze met zijn drieën op pad naar het gevaarlijke Choctow-reservaat waar hij zich verborgen zou houden in gezelschap van Lucky Ned Peppers (Barry Pepper) boevenbende.

Wanneer Cogburn geïntroduceerd wordt weet je al meteen dat je met een Coen-film te maken hebt, hij zit namelijk op het schijthuis. Ook wordt de film weer bevolkt door de voor hen zo kenmerkende kleurrijke figuren, waarvan de paardrijdende beer wel een van de opvallendste is. Maar ook de drie hoofdpersonen zelf zijn weer prachtige creaties. De mega-doorzetter Mattie, fabuleus gespeeld door de debuterende Hailee Steinfeld is het kloppende hart van de film, vol overgave stort ze zich in het avontuur en ondanks de vele tegenslagen komt het niet in haar op om op te geven. De moordenaar van haar vader móet en zál berecht worden. Ook Matt Damon is erg goed als de wel erg vol van zichzelf zijnde LaBoeuf en een paar van de grappigste oneliners komen van zijn kant. En dan natuurlijk Jeff Bridges wiens Cogburn een slap ouwehoerende whiskey-zuipende opportunist is. Af en toe schemert er wel een klein straaltje van ‘The Dude’ doorheen, maar dan dikker en ouder. Geweldige cast dus.

Het is duidelijk. Ethan en Joel Coen hebben weer een prachtfilm afgeleverd die waarschijnlijk wel wat Oscartjes mee naar huis gaat nemen, met tien nominaties zou dat toch moeten lukken. Ik hoop in ieder geval dat de jonge Hailee Steinfeld er eentje gaat scoren, dat zou wel behoorlijk terecht zijn en wie weet gaat ze een mooie filmtoekomst tegemoet, het begin is er al.


"Wanneer Cogburn geïntroduceerd wordt weet je al meteen dat je met een Coen-film te maken hebt, hij zit namelijk op het schijthuis."