The Green Hornet (2011)

Britt Reid (Seth Rogen) is een tot op het bot verwende rijkeluiszoon die al flierefluitend feest na feest afstruind. Wanneer zijn vader plotseling komt te overlijden na een fatale bijensteek staat hij onverwachts aan het hoofd van papa’s krantenimperium. Hij heeft echter ook een kleine verrassing geërfd: Kato, überkoffiezetter, technisch genie en tevens superdeluxe martial artist. Handig.

Wanneer ze in een baldadige bui het hoofd van het bronzen standbeeld van vaderlief hebben afgezaagd verijdelen ze per ongeluk een gewelddadige overval op een onschuldig stelletje voorbijgangers. Britt ziet het licht en vindt dat dit hun nieuwe roeping moet zijn: als gemaskerde helden de misdaad bestrijden. Maar dan wel anders dan de standaard helden. Ze zullen zich voordoen als criminelen zodat ze gemakkelijk kunnen infiltreren in de onderwereld en zo doende de snoodaards een lesje te leren. Strak plan, ware het niet dat Britt eigenlijk over geen enkel talent hiervoor beschikt. Maar dankzij Kato’s geniale vondsten en vechtkunsten weten ze echter toch behoorlijk succesvol te worden en wekken al snel de belangstelling op van keiharde misdaadkingpin in een midlifecrisis Chudnofsky (Christoph Waltz).

De remake van The Green Hornet had heel wat moeite om überhaupt gemaakt te worden, acteurs als George Clooney en Nicolas Cage haakten al af, net als regisseurs Kevin Smith en Stephen Chow. Gelukkig kregen we er lolbroek Seth Rogen en de altijd creatieve Michel Gondry voor terug. Het resultaat is mede door het rommelige script en de wat campy sfeer iets minder dan de som der delen, maar het is wel een vermakelijke film geworden. Britt Reid is gespeeld door een flink afgevallen Seth Rogen een soort van groot kind met adhd en teveel speeltjes, dus als je al een hekel aan Rogen had, dan zal The Green Hornet je mening waarschijnlijk niet veranderen, want hij staat in full overdrive modus. Ingehuurde regisseur Gondry lijkt een beetje op de handrem te staan, want er zitten dan wel een paar grappige visuele vondsten in, ik had er stiekem wel iets meer verwacht. Toch valt er wel genoeg te genieten, vooral Jau Chou is als Kato is met zijn gebrekkige Engels en bescheiden voorkomen een erg innemende sidekick die eigenlijk de stille kracht achter de hele superhelden maskerade is. En een film waarin Gangsta’s Paradise op een gammele pickup in een met raketten opgepimpte classic auto op volle sterkte wordt gedraaid krijgt per definitie een paar bonuspunten extra. Rommelig en onevenwichtig maar wel fun met een hoofdletter F dus.


"Als je al een hekel aan Rogen had, dan zal The Green Hornet je mening waarschijnlijk niet veranderen, want hij staat in full overdrive modus."