The Way Back (2011)

Over het waarheidsgehalte van het boek The Long Walk waarop The Way Back is gebaseerd bestaan de nodige twijfels. Schrijver Slawomir Rawizc beweerde een autobiografisch boek te hebben geschreven, maar na onderzoek bleek dat er heel wat uit de dikke duim werd gezogen. Dat doet verder niets af aan het feit dat 5000 kilometer lopen na ontsnapt te zijn uit een Siberische gevangenis niet iets is wat je op een verloren zondagmiddagje doet.

Regisseur Peter Weir verspilt weinig tijd en gooit de kijker maar meteen midden in de ellende. Nadat hij door zijn eigen vrouw verraden is wordt de Poolse Janusz (Jim Sturgess) afgescheept naar de vrieskou van een van de meest troosteloze gevangenissen uit de filmhistorie. Al snel komt hij in aanraking met de uiteenlopende kleurrijke figuren die de gulag rijk is, waaronder de verbitterde acteur Khabarov (Mark Strong) de Amerikaan Smith (Ed Harris) en de keiharde crimineel Valka (een maniakale Colin Farrell). Een plan om te ontsnappen is ook al snel voorbereid en tijdens een sneeuwstorm gaan ze er samen met een paar andere oostbloktypes waarvan ik te lui ben om de namen op te zoeken vandoor. Ze weten mede dankzij Janusz’ survival-skills de bewakers met honden voor te blijven en het enige wat ze nog hoeven te doen is zich naar de grens met Mongolië te begeven. Eitje toch?

Wat dan volgt is een uitputtingsslag tegen de elementen, van de extreme kou in Siberie naar de verzengende hitte in de Gobi-woestijn. Er lijkt maar geen einde te komen aan hun tocht en alsof ze het al niet moeilijk genoeg hebben met het minimale beetje voedsel wat ze hebben kunnen vergaren nemen ze onderweg ook de jonge vrouw Irina (Saoirse Ronan) mee op sleeptouw. Weir maakt het de kijker niet altijd even makkelijk, want hij kiest voor een fragmentarische aanpak waarbij de impact van sommige emotionele scènes wel wat aan kracht inboeten. Gelukkig beschikt hij over een goede cast waarbij met name Colin Farrell af en toe voor een vrolijke noot zorgt met zijn vertolking van de gedreven maar enigszins gestoorde Valka. The Way Back is dus geen film voor iedereen, maar voor mensen met genoeg zitvlees en geen adhd is hij zeker te genieten.


"The Way Back is geen film voor iedereen, maar voor mensen met genoeg zitvlees en geen adhd is hij zeker te genieten."