Loft (2010)

Een Nederlandse remake van een recente Vlaamse thriller. Oei. En dan ook nog in een bewerking van Saskia Noort, de meest overgewaardeerde schrijfster van het land. Ik hield mijn hart wel een beetje vast…

Een groepje vervelende midlifecrisismannen besluit om eens flink buiten de deur te gaan neuken en waar kan dat beter dan in hun eigen loft (bij deze nomineer ik het woord ‘loft’ tot meest verschrikkelijke woord van 2010)? Een van hen is namelijk architect en hij heeft deze toevallig nog over. Het gaat een tijdje goed met het buitenechtelijk vertier totdat er opeens een dode dame in een plas bloed in het bed ligt. Wie o wie is de moordenaar?

Een film als Loft valt of staat met de cast, en aangezien we in Nederland nou niet bepaald overlopen van acteertalent, wringt het daar behoorlijk. Barry Atsma en Fedja van Huet zijn bekwaam genoeg om de belachelijke dialogen redelijk overtuigend te brengen en met Jeroen van Koningsbrugge zit het qua lolligheid ook wel snor (alhoewel ik elk moment verwachtte dat Linda de Mol om de hoek zou komen). Maar Gijs Naber en Chico Kenzari zijn een maatje te klein voor hun rollen. Ze spelen de meer labiele types van het ensemble en dan gaat het opvallen dat ze dat niet aankunnen. Vooral de laatste als de ‘gevaarlijke’ Tom is met zijn irritante piepstemmetje de belichaming van het woord ‘miscasting’. En dan is het natuurlijk wel heel sneu dat regisseuse Antoinette Beumer van een stellage afgelazerd is en ernstig gewond raakte, maar dat maakt de film er niet beter op.


"Het is natuurlijk wel heel sneu dat regisseuse Antoinette Beumer van een stellage afgelazerd is en ernstig gewond raakte, maar dat maakt de film er niet beter op."