Buried (2010)

Het is de nachtmerrie van velen, levend begraven worden. Het overkomt trucker Paul Conroy (Ryan Reynolds) nadat zijn konvooi is overvallen terwijl het keukenspulletjes in Irak aan het afleveren was. Hoe lullig kun je het hebben. Zijn ontvoerders zijn wel zo vriendelijk geweest om een aansteker en een telefoon bij hem achter te laten, want ze willen nog wel wat van hem.

Buried is een behoorlijk knappe film, want ondanks dat we zo’n anderhalf uur samen met slechts één acteur, een telefoon met langzaam leeglopende batterij en een halverwege nog opduikende onuitgenodigde gast in een kist opgesloten zitten, verveelt de film geen seconde. De wanhopige pogingen van Paul om zich uit zijn benarde positie te bevrijden en de muur van bureaucratie en politiek waar hij op stuit zijn haast nog frustrerender en boosaardiger dan de bedoelingen van zijn ontvoerders. Spaanse regisseur Cortés weet de claustrofobie haast tastbaar te maken, maar de grootste complimenten gaan naar Ryan Reynolds, want de shoot kan geen pretje geweest zijn. Doorligplekken en een verbrande hand van de Zippo om maar een paar ongemakken te noemen. Kortom, Buried laat met beperkte middelen, een acteur op dreef en een strak script zien dat er geen miljoenen kostende special effects nodig zijn om een retespannende film te maken.


"De muur van bureaucratie en politiek waar hij op stuit zijn haast nog frustrerender en boosaardiger dan de bedoelingen van zijn ontvoerders."