Scott Pilgrim Vs. The World (2010)

Het is begrijpelijk dat Scott Pilgrim vs The World in Nederland maar in een miserabel aantal zaaltjes heeft gedraaid want hoe verkoop je een film waarin hippe sukkel Michael Cera het op moet nemen tegen de zeven boosaadige exen van zijn nieuwe liefje? Nederland is daar blijkbaar niet klaar voor, jammer want het is een van de leukste films van het jaar.

Ik had ook niet anders verwacht van regisseur Edgar Wright die ons eerder verblijdde met de serie Spaced, zombiekolder Shaun of the Dead en politiefilm Hot Fuzz. Stuk voor stuk geniaal en ook Scott Pilgrim kan zich ondanks het gebrek aan Simon Pegg en Nick Frost moeiteloos meten met deze toppers. De film is gebaseerd op de graphic novels van Bryan Lee O’Malley waarin beginnend rockster Scott Pilgrim zich dus fysiek moet meten met The League of Evil Exes van de vrouw van zijn dromen, de Amerikaanse pakketbezorgster Ramona Flowers. Dat betekent dus hypergestileerde gevechten gebaseerd op videospellen als Street Fighter en Tekken met als geinige bonus dat de verslagen tegenstander uit elkaar valt in een berg muntjes. Ook zijn eigen exen geven Scott de nodige problemen. Zoals de door hem geobsedeerde scholiere Knives Chau met wie hij het steeds vergeet uit te maken en de rockchick Envy Adams die hem dumpte toen haar eigen band succesvol werd en hij niet meer zo goed in het totaalplaatje paste.

Het risico met dit soort films is dat er altijd een kans bestaat dat de kijker teveel gebombardeerd word met visueel spektakel waarin de personages alleen maar als opvulling fungeren, Speed Racer ging daar behoorlijk mee op de platte bek bijvoorbeeld. Gelukkig heeft Wright een lekkere cast bij elkaar verzameld waarin Michael Cera gewoon doet waarin hij goed is, maar toch weer net een tikkie stoerder dan we van hem gewend zijn. Kieran Culkin (juist ja, het broertje van) als zijn homofiele huisgenoot Wallace is hilarisch onderkoeld en ook Mary Elizabeth Winstead als Ramona Flowers krijgt het voor elkaar om ondanks haar veelkleurige haar niet belachelijk eruit te zien. En dan natuurlijk de exen zelf. Chris Evans als de skateboarder annex actiefilmster Lucas Lee met permanent opgetrokken wenkbrauw is erg grappig. Ook afgeschreven Superman Brandon Routh zet een behoorlijk nare veganist met superkrachten neer. Net echt. Über-ex Gideon (gespeeld door Jason Schwartzman) valt daarbij als eindbaas wel een beetje in het niet, maar dat is een klein smetje op een verder uitermate geslaagde film. Speciale vermelding ook voor de geweldige muzikale omlijsting. Beck verzorgde de nummers van Scotts band Sex Bob-Omb en andere hippe acts als Metric en Cornelius tekenden voor nummers van de muzikale tegenstanders.

Scott Pilgrim vs. The World is wel een typische film voor en door nerds, maar welke rechtgeaarde nostalgiegamer krijgt er nou geen warm 16-bit gevoel in de onderbuik bij het zien en horen van een lowres versie van het Universal intro?


"Een typische film voor en door nerds, maar welke rechtgeaarde nostalgiegamer krijgt er nou geen warm 16-bit gevoel in de onderbuik bij het zien en horen van een lowres versie van het Universal intro?"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.