Jackass 3d (2010)

Als James Cameron dood en begraven was geweest, zou hij zich omdraaien in zijn graf. De vrolijke snuiters van Jackass zijn weer terug en gebruiken de 3d-gimmick precies waar hij niet voor bedoeld is. Of juist wel, namelijk pijnlijk en ranzig vermaak.

Ik geef het maar meteen toe, ik ben al vanaf dag één Jackass-fan. Dus als Johnny Knoxville zich weer eens door een stier laat overlopen of als Steve-O zijn maaginhoud eruitgooit dan kun je mij al opvegen. Ik vind dat soort dingen nu eenmaal grappig, sorry. En gelukkig stellen ze me niet teleur in dit derde bioscoop-deel. De vaste cast is weer aanwezig, oké ze zijn wat ouder, dikker en hariger, maar de intensiteit van de stunts is niet bepaald afgenomen. Het is eigenlijk een wonder dat Johnny Knoxville nog leeft want hij mag hier dan wel meer als Master of Ceremony fungeren, hij neemt wel de meest gevaarlijke stunts voor zijn rekening en maakt een paar flinke doodsmakken. Al dan niet gelanceerd door dier of jetski. En de 3d is warempel fantastisch. Sinds Avatar is dit eigenlijk de beste die ik op het witte doek gezien heb. Vooral in het met een highspeed-camera opgenomen intro komt de derde dimensie prachtig tot zijn recht.

Het mooie aan het hele Jackass-concept – iets waar de slappe aftreksels als Dirty Sanchez en de Dudesons nooit in zijn geslaagd – is voor mij toch wel de onderlinge kameraadschap die er vanafstraalt. Natuurlijk, het zijn kutgeintjes die ze met elkaar uithalen, maar het is wel tekenend dat Steve-O met een mond vol kots en bilnaadzweet “I love you man” weet uit te brengen tegen Preston uit wiens porieën dit vocht gewonnen is. Dat roert me. Ook de aankleding is weer tiptop in orde. Als Johnny Knoxville met een jetski van een schans afspringt doet hij dat in een smaakvol blauw kostuum, terwijl de rest er omheenstaat in toga’s. Daar is dus gewoon over nagedacht door iemand. Ik hou daar wel van. Ook de scène met Wee-Man en zijn scharrel die uitmondt in een miniatuurversie van Cops zit heel erg goed in elkaar.

Van mij mogen ze dus nog wel even doorgaan en één keer in de zoveel jaar een filmpje uitpoepen. Maar laten we wel hopen dat ze hun eigen mallotigheid gewoon overleven. Ik zou elk van deze helden namelijk vreselijk gaan missen.

UPDATE: Helaas, Ryan Dunn is inmiddels niet meer onder ons…


"Ook de aankleding is weer tiptop in orde. Als Johnny Knoxville met een jetski van een schans afspringt doet hij dat in een smaakvol blauw kostuum, terwijl de rest er omheenstaat in toga's. Daar is dus gewoon over nagedacht."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.