Sint (2010)

Dick Maas had zich geen betere reclame kunnen voorstellen voor zijn nederslasher Sint. Moraalridder Johan Nijenhuis vond dat de poster tere kinderzieltjes zou kunnen kwetsen en hun geloof in de Goedheiligman voorgoed zou kunnen verpesten. En dat terwijl hij zelf de man achter Costa, Volle Maan, Zoop en dat soort shit is… Tsja… wat is nu erger? Vooralsnog staat het 1-0 voor Maas, want de bioscoopzalen lijken vol te stromen voor de killerklaas.

Het verhaal van Sint is bloedsimpel. Elke 5 december waarop het volle maan is komt de maniakale bisschop Niklas samen met zijn zwartgeblakerde trawanten dood en verderf zaaien in Amsterdam. Een soort Jason Voorhees maar dan met een mijter op zijn verminkte hoofd. Hij is namelijk nog steeds pissig omdat boze dorpelingen hem eeuwen geleden met boot en al in de fik staken omdat ze het zat waren onderdrukt te worden door deze schijnheilige hufter. Vaste Dick Maas-kracht Huub Stapel heeft de eer om in deze proloog de nare bisschop te spelen.

Sint pretendeert niet meer te zijn dan een lekkere cheesy onzinfilm, dus het abominabele acteerwerk van bijvoorbeeld Egbert-Jan Weeber is dan ook geen echte ramp. Bert Luppes is daarentegen weer wèl leuk als de verwarde en verbitterde politieman Goert, een van de weinige overlevenden van Niklas’ vorige terreurgolf. Dick Maas heeft gelukkig niet bezuinigd op het nepbloed, afgehakte hoofden en ledematen want die vliegen regelmatig vrolijk door het beeld. Zo’n vlijmscherpe Sint-staf is blijkbaar behoorlijk effectief als moordwapen. Ook de hysterische actervolging te paard over de daken is ondanks de niet altijd even overtuigende special effects erg grappig. Het is wel jammer dat in de laatste akte het budget op leek te zijn,  aangezien het einde wel een flinke anti-climax genoemd mag worden. Waarschijnlijk zal er weinig subsidiegeld in Sint zijn gestoken. Het gaat hier dan ook niet om Grote Emoties, en er wordt ook erg weinig in geneukt dus dan houdt het wel op qua overheidsfinanciering natuurlijk.

Toch heb ik me wel vermaakt met deze Sint, en de kleine verwijzingen naar andere Maas-klassiekers als De Lift, Amsterdamned en Flodder kon ik wel waarderen. Niet geniaal, wel lekker fout.


"Zo'n vlijmscherpe Sint-staf is blijkbaar behoorlijk effectief als moordwapen."