The Other Guys (2010)

Wat zou er gebeuren als de helden uit lollige politiefilms als Lethal Weapon of Rush Hour het loodje zouden leggen halverwege de film? Wie moeten er dan op jacht naar de criminelen? The Other Guys geeft antwoord op die vraag. Agenten Terry Hoitz (Mark Wahlberg) en Alan Gamble (Will Ferrell) staan aan de onderkant van de voedselketen op het politiebureau. De eerste schoot per ongeluk een populaire footballer neer en de laatste is een neurotische kantoorsukkel. Toch zullen ze aan de bak moeten, want de ware helden, Samuel L. Jackson en Dwayne ‘The Rock’ Johnson kwamen tijdens een overenthousiaste achtervolging op onzachte manier in aanraking met het asfalt.

Zoals in elke buddy-cop-movie botert het aan het begin van de film totaal niet tussen alpha-mannetje Hoitz en de suffe Gamble, maar wanneer ze op het spoor komen van een grote financiele verduisteringszaak onder leiding van gladjakker David Ershon (een lekker corrupte Steve Coogan), zullen ze tegen wil en dank samen moeten werken. En dan rijdt Gamble ook nog eens in een Prius, door Hoitz ook wel een rijdende vagina genoemd.

Van een heel origineel verhaal moet The Other Guys het dus niet hebben, dat hangt van politiecliché’s aan elkaar, maar het is wel een prima kapstok voor de meer absurde scènes die hier en daar opduiken. De film speelt zich namelijk in een zelfde soort van over the top universum af als Anchorman, niet geheel toevallig ook van regisseur McKay en Ferrell. Dat niveau haalt The Other Guys niet, maar is wel stukken beter dan hun andere samenwerkingen Talledega Nights en Step Brothers.

Ferrell doet eigenlijk wat hij altijd doet, de malloot uithangen, maar steekt wel mooi af tegen de macho Wahlberg die stiekem een paar van de grappigste momenten opeist. Het is bij hem sowieso altijd even afwachten of hij in Boogie Nights of The Happening-modus staat. Gelukkig is hij in deze film prima op zijn plaats. Er is ook geen gebrek aan goede bijrollen overigens. Wat dacht u van Michael Keaton als keiharde maar rechtvaardige politiechef die een behoorlijk oude maar markante kop aan het krijgen is. Of Eva Mendes als de veels te sexy echtgenote van Gamble. En van de al eerder genoemde supercops Jackson en Johnson zou ik wel een hele film willen zien. Er had op zich best een halfuurtje gesnoeid mogen worden aan de speelduur, maar al met al was ik wel aangenaam verrast door The Other Guys.


"En dan rijdt Gamble ook nog eens in een Prius, ook wel eens een rijdende vagina genoemd."