A Nightmare on Elm Street (2010)

Tsja. Hoe verneuk je een van de meest iconische horrormonsters uit de jaren tachtig? Freddy Krueger zou toch een eitje moeten zijn om te remaken zou je denken. Gesmolten gelaat: check. Messenhandschoen: check. Tieners die in slaap vallen en door Freddy afgeslacht worden… Hmmm, daar gaat het al mis…

Ik wilde Michael Bays horror-remake clubje Platinum Dunes niet meteen weer bij voorbaat afschrijven, maar er gaat heel weinig goed in de nieuwe versie van A Nightmare on Elm Street. Zelfs de casting van Jackie-Earle Haley lijkt achteraf toch een verkeerde geweest. Hij doet heus zijn best wel om eng te zijn, maar onder de lagen make-up ziet hij er eerder uit als een rare uitheemse vogel die te lang in de zon heeft gezeten. En dan kun je nog zo’n nare kinderverkrachter zijn, ik kon mijn lachen niet inhouden. Ook de rest van de cast kan weinig goed doen en vooral het pafferige emo-smoelwerk van Kyle Gallner wekte mijn irritaite op. Ik had hem het liefst zo snel mogelijk aan Freddy’s nagels geregen zien worden, maar nee, deze antiheld houdt het helaas wat te lang vol.

Ik heb nog weinig over het verhaal gezegd, en dat hou ik maar zo. Dat zuigt namelijk harder dan een opgevoerde stofzuiger en zit vol plotgaten. Zo kan Freddy bijvoorbeeld te pas en te onpas opduiken door de op papier vast heel vernuftig verzonnen ‘micro-naps’, waardoor de hoofdpersonen zonder dat ze het doorhebben heel even wegdoezelen. Te stom voor woorden dus.

Ik kan er kort over lullen en lang over lullen, maar ANoES is gewoon een beroerde film geworden die duidelijk laat zien dat de makers het fenomeen Freddy Krueger absoluut niet gesnapt hebben. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stupide special effects die op een derderangs pc uit 1998 lijken te zijn gemaakt en er volgens mij als ze met papier-maché en rubber waren gemaakt een stuk beter uit hadden gezien.


"Onder de lagen make-up ziet hij er uit als een rare uitheemse vogel die te lang in de zon heeft gezeten. En dan kun je nog zo'n nare kinderverkrachter zijn, ik kon mijn lachen niet inhouden."