The Town (2010)

Toen een paar jaar geleden bekend werd dat Ben Affleck een film ging regisseren werd er nog een beetje lacherig over gedaan. Het hysterische mediacircus dat zijn huwelijk met J-Lo was en films als Gigli hadden diepe kraters in zijn populariteit geslagen. Maar Gone Baby Gone met broertje Casey in de hoofdrol bleek een heel behoorlijke film en zelfs de meest bevooroordeelde critici moesten toegeven dat hij toch wel iets goed gedaan had. Nu is er dan zijn tweede film, The Town, en hij heeft blijkbaar weer genoeg zelfvertrouwen teruggekregen om zichzelf de hoofdrol toe te bedelen.

Hij speelt Doug MacRay, die samen met zijn maatjes uit Charlestown, Boston verantwoordelijk is voor een aantal overvallen op banken en geldwagens. Door hun mierenneukerige research en goede plannnig hebben ze de politie nog op afstand weten te houden, maar er beginnen wat barstjes in hun perfect crimes te ontstaan. Wanneer ze gedwongen worden een gijzelaar (Rebecca Hall)  mee te nemen, begint de ellende.  Ze laten haar uiteindelijk zonder kleerscheuren gaan, maar uit voorzorg besluit Doug om haar in de gaten te blijven houden. Hij valt echter als een blok voor de ontwapenende Claire en niet wetende dat hij de hufter is die haar gegijzeld heeft raken ze verwikkeld in een romance. Ook de FBI heeft niet stilgezeten en hebben Doug en zijn groep al op de radar. Het enige wat tussen hen en een onvrijwillig verblijf in de gevangenis instaat is het gebrek aan bewijs.

The Town is een spannend crimedrama geworden waar eigenlijk het enige zwakke punt acteur Affleck zelf is. Hij is in bijna elke scène aanwezig en dat wordt soms wat teveel van het goede. Gelukkig heeft hij een hele schare topacteurs om zich heen verzameld die voorkomen dat het een Affleck-onemanshow wordt. Vooral Jeremy Renner (The Hurt Locker) is erg goed als de zeer licht ontvlambare Jimmy die het maar niks vind dat zijn beste vriend zichzelf van het criminele milieu los aan het maken is. Ook tv-gezichten Jon Hamm (Mad Men) als de zich als een pitbull in de zaak vastbijtende FBI agent Frawley en Gossip Girl’s Blake Lively als de ordinaire Krista laten zien dat ze ook op het witte doek thuishoren. En dat Pete Postlethwaite een wel heel nare bloemist annex maffiabaas goed neer kan zetten is natuurlijk ook geen verrassing meer.

Als hij zo door gaat met goede films maken staat Affleck misschien nog wel een mooie Clint Eastwood-achtige carrière te wachten en als hij daarbij dan af en toe wat vaak in beeld is, ach, dat valt ook nog wel te overzien. Gigli zijn de meesten dan al lang vergeten. (Toch?)


"Gelukkig heeft hij een hele schare topacteurs om zich heen verzameld die voorkomen dat het een Affleck-onemanshow wordt."