The Human Centipede: First Sequence (2009)

Van de man die de wereld een stukje troostelozer maakte met I Love Dries, komt een film die op papier al ranziger is dan de illustere voorganger met de volkszanger in de gele speedo. Een gestoorde Duitse chirurg is het zat om siamese tweelingen los te snijden. Hij vindt het een stuk interessanter om nieuwe levensvormen te creeëren van aan elkaar genaaide organismen.

Dat lijkt al vrij ziek, maar niet veel erger dan wat je in de gemiddelde torture-horror tegenkomt, ware het niet dat de beste man ook als doel heeft om zijn schepping met een doorlopend spijsverteringssysteem te laten functioneren. Oftewel een chirurgisch staaltje permanente ass-to-mouth waar de honden geen brood van lusten. Zijn eerste semi-succesvolle poging bestond dan ook uit zijn drie rottweilers, liefkozend Drei-hund genoemd. Wanneer twee Amerikaanse toeristes met autopech aan zijn deur rammelen kan hij die verlokking niet weerstaan en gaat hij over tot zijn magnum opus: de menselijke duizendpoot. Hij mist alleen nog een goede voorkant, aangezien zijn eerder gekidnapte trucker niet compatible bleek met de dames. Gelukkig biedt een snel ontvoerde Japanner uitkomst. Opereren maar!

Tsja, wat moet ik nog over The Human Centipede zeggen? Ik maak me wel een beetje zorgen over regisseur Tom Six’ geestestoestand. Je kunt wel leuk een origineel idee hebben, maar dat betekent nog niet dat je het maar meteen moet gaan verfilmen. Neemt niet weg dat hij een heel ongemakkelijke, maar wel bijzondere film heeft afgeleverd die blijkbaar internationaal zo succesvol was dat de tweede sequence al gestart is in de vorm van een deel twee. Verder moet ik toegeven dat Dieter Laser als Herr Doktor Heiter wel een heel goede nare teringlijer van een chirurg neerzet, en dat de film zowaar een stuk makkelijker wegkijkt dan I Love Dries. En diep respect voor de acteurs die de draaidagen grotendeels aan iemands hol vastgetapet hebben doorgebracht. Ik doe het ze niet na. Maar het blijft smerig.


"Je kunt wel leuk een origineel idee hebben, maar dat betekent nog niet dat je het maar meteen moet gaan verfilmen."