Machete (2010)

De fake Machete-trailer die tussen het Grindhouse-spektakel van Tarantino en Rodriguez gemonteerd zat, was stiekem eigenlijk leuker dan Planet Terror en Death Proof bij elkaar. De trailer voor de onvervalste Mexploitation wraakfilm was te grappig voor woorden en spatte letterlijk van het scherm. Alsof je een burrito te hard doorbijt. Gelukkig is er toch nog een soort van rechtvaardigheid op deze wereld en krijgt de hardst werkende Mexicaan in Hollywood, Danny Trejo, de titelrol in de volwaardige speelfilmversie.

Hij is niet de enige man op leeftijd die hier met zijn pokdalige smoelwerk het witte doek siert. Ook overjarige types als Don Johnson, Jeff Fahey, Robert De Niro en last but not least Steven Seagal zijn van de partij. En dat is wel een sensatie moet ik toegeven. Ik kan me de tijd niet heugen dat ik Seagal ooit zo groot heb gezien. Zijn laatste biosfilm kwam uit de tijd dat zijn omvang nog enigszins binnen de perken bleef, maar nu is zijn kolossale koperen plofkop tot diep in de porie te bewonderen. Werkelijk schitterend. Hij speelt de met een soort Speedy Gonzalez-achtig accent getooide kingpin Torrez. Ex-Federale Machete heeft nog een heel zuur appeltje met hem te schillen, want hij was verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw en dochter. Oftewel gefuckt met de verkeerde Mexicaan. Naast Seagal valt Fahey op als de superhufter Booth die voor zijn baas, de racistische redneck senator McLaughlin (De Niro, óók met een absurd accent), letterlijk over lijken gaat. Wie had dat kunnen denken na de Lawnmower Man?

Naast deze stoere kerels is er ook de nodige ruimte gereserveerd voor het vrouwelijk schoon. Zo zien we Michelle Rodriguez als de nobele Luz die met haar immigrantennetwerk de illegale Mexicanen een hart onder de riem probeert te steken. Daar lijnrecht tegenover staat Jessica Alba als de politieagente Sartana die de ondankbare taak heeft de immigranten een enkeltje thuisland te bezorgen. En dan is er ook nog de verdwaasde April, de dochter van Booth, die gespeeld wordt door een Lindsay Lohan van voor haar gevangenistijd. Het spreekt voor zich dat Machete met alledrie het bed deelt.

Het is wel duidelijk dat ik me prima vermaakt heb met de bloederige kolder van Machete. Het verhaal scheurt soms veels te ver uit de bocht, de timing rammelt aan alle kanten, de acteurs gaan heel ver over de top, maar dat is nu juist de charme van deze film. Grindhouser dan dit wordt het niet. Wie er niet een beetje de lol kan inzien van een film waarin iemands darmen worden gebruikt om van verdieping A naar verdieping B te zwieren, is gewoon een grote zuurpruim toch?


"Ik kan me de tijd niet heugen dat ik Seagal ooit zo groot heb gezien. Zijn kolossale koperen plofkop is tot diep in de porie te bewonderen."