Piranha 3D (2010)

James Cameron was not amused. Piranha 3D zou de persoonlijk door hem verbeterde nobele kunstvorm van het filmmaken in 3d naar beneden halen en foei, dat kan toch niet de bedoeling zijn! Nee, het recyclen van je eigen films en daar tien jaar over doen, dat is lekker sjiek. Hij is blijkbaar vergeten dat in de jaren ’70 juist de meest trashy films de derde dimensie opzochten. Piranha 3D is eigenlijk het logische vervolg op dat soort films.

Genoeg over zeurpiet Cameron, terug naar Piranha. Het verhaaltje is heerlijk simpel; een aardverschuiving heeft ervoor gezorgd dat een ondergronds meer vol met bloeddorstige prehistorische piranha’s vrij is komen te liggen. En laten er nu net duizenden hitsige tieners op bootjes in hetzelfde gebied ronddobberen want het is Spring Break. Dat belooft een bloedbad van jewelste te worden! En dat wordt het ook. Het is met afstand de meest bloederige film die ik de laatste tijd heb gezien. Afgescheurde ledematen, kaalgevreten borstkassen en meer van dat vrolijks. De agressieve visjes gaan niet bepaald verfijnd te werk en vreten in luttele seconden het vlees van hun slachtoffers. Maar de grofste momenten komen niet eens door toedoen van de beesten zelf, wat de mensen elkaar in blinde paniek aandoen om zichzelf te redden is nog veel onsmakelijker.

Regisseur Alexandre Aja weet precies wat voor pulpy film hij aan het maken is en lardeert het geheel met een gigantische hoeveelheid (on)functioneel bloot en over the top karakters als de verwarde professor Goodman (Christopher Lloyd uiteraard!) of de doorgesnoven geilneef Derrick die op zijn boot bezig is een Girls Gone Wild-achtige semi-porno op te nemen. Een veels te lange en daardoor dus precies goede onderwaterscene is een welkom rustpuntje tussen de slachtpartijen. Even de ogen wat rust gunnen, want over de 3d kan ik heel kort zijn, die zuigt behoorlijk. Gelukkig leidt het ook weer niet echt af van waar het hier echt om draait: bloed en boobies!

Maar ook weet Aja dat het ook wel prettig is als het de kijker iets kan schelen wie er wel of niet aan de messcherpe vissetandjes ten prooi vallen, dus zijn er genoeg karakters aanwezig die nog enige sympathie opwekken. Zoals bijvoorbeeld de nerdy onderwater-bioloog Novak (Adam Scott) die zich op zijn waterscooter tot een ware mensenredder ontpopt of stoere politievrouw Julie (Elisabeth Shue) die links en rechts mensen uit het water vissend zich ook nog eens over haar eigen kroost moet ontfermen.

Dus ondanks de beroerde 3d is Piranha 3D puur op entertainmentwaarde een flinke aanrader voor mensen met een sterke maag en een voorliefde voor sleazy monsterfilms. Het  tweede deel is al aangekondigd en mag van mij gewoon in 2d. Is James Cameron ook weer blij.


"Regisseur Alexandre Aja weet precies wat voor pulpy film hij aan het maken is en lardeert het geheel met een gigantische hoeveelheid (on)functioneel bloot en over the top karakters."

2 gedachten over “Piranha 3D (2010)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.