Dinner for Schmucks (2010)

Dat Steve Carell erg goed is in het spelen van mensen met een verstandelijke beperking (jeweetwel, die types die we vroeger in politiek incorrectere tijden nog mongolen, raamlikkers of debielen mochten noemen) weten we al sinds Anchorman. Hij mag het nu nog een keer doen als de simpele maar aandoenlijke muizenopzetter Barry.

Dinner for Schmucks is een losse remake van het Franse Le Diner de Cons uit 1998, waarin Paul Rudd (jaja, ook uit Anchorman) uitgenodigd wordt op een etentje van zijn bazen. Hij aast op een promotie dus ondanks zijn bedenkingen gaat hij in op het voorstel. Hij moet namelijk een ‘bijzonder’ persoon meenemen ter vermaak van de hoge heren. Wanneer hij met zijn Porsche tegen Barry oprijdt lijkt hij de ideale kandidaat te hebben gevonden in deze liefhebber van dode muizen. Niet wetende wat voor doos van Pandora hij hiermee geopend heeft, nodigt hij Barry uit voor het etentje en de promotie lijkt kat in het bakkie. Wat volgt is een complete ontsporing van Tims ooit zo gladjes verlopende leventje. Door toedoen van de goedbedoelende Barry komt zijn relatie opeens op losse schroeven te staan, heeft hij een psychotische stalker in zijn huis en is die promotie toch niet zo heel makkelijk te scoren.

Er valt op het plot van Dinner for Schmucks genoeg aan te merken, clichématig, een beetje te braaf en slecht uitgewerkte karakters. Dat de film toch nog genietbaar is geworden is vooral te danken aan de goede cast. Steve Carell is een leuke malloot en Paul Rudd is de enige straight man tussen de shitload aan randdebielen waaronder de van Flight of the Conchords bekende Jemaine Clement die een wel heel vage kunstenaar neerzet. Ook Zach Galifianakis is weer heerlijk hysterisch als Barry’s baas die over krachten beschikt waar de gemiddelde mentalist van zou moeten huilen. Er valt kortom genoeg te lachen, maar met een beter script had het wellicht naar epische Anchorman hoogtes kunnen stijgen.


"Dat de film toch nog genietbaar is geworden is vooral te danken aan de goede cast. Steve Carell is een leuke malloot en Paul Rudd is de enige straight man tussen de shitload aan randdebielen."