Centurion (2010)

Een taai volkje die Picten. Ik had als geschiedenis-nono geen benul wie deze voorlopers van de Schotten waren, maar dankzij Wikipedia en natuurlijk het hier besproken Centurion heb ik in ieder geval één ding over ze geleerd. Je moet niet met ze fucken. En al zeker niet proberen hun land in te pikken. Wat denken ze wel niet die die arrogante Romeinen!

Daar komt Quintus Dias (rijzende ster Michael Fassbender) ook op hardhandige wijze achter als ze zijn grenspost aanvallen en hij als enige overlevende door hen gevangen wordt genomen. Hij weet te ontsnappen en sluit zich bij het legendarische negende legioen van generaal Virilus (Dominic ‘McNulty’ West) aan dat heel toevallig de missie heeft om deze zelfde Picten uit te roeien. Ze worden echter genadeloos door de inboorlingen in de pan gehakt en Virilus wordt gevangen genomen.

Regisseur Neil Marshall heeft een enorm risico genomen met dit eerste spectaculaire gevecht, want het is met afstand het heftigste van de hele film. De Picten bestoken het legioen namelijk eerst met kolossale vuurballen om ze vervolgens als makke lammetjes af te slachten. Dit niveau haalt de film in het verdere verloop dan ook niet meer. Quintus is samen met de weinige overlevers voornamelijk op de vlucht voor de blauwgeschilderde krijgers onder leiding van de tongloze Etain (Olga Kurylenko) die elke keer op cruciale momenten hun prooi weten te vinden. Nét iets te makkelijk, maar dat mag in dit soort films. Wat eigenlijk niet mag is het overduidelijke gebruik van computerbloed. Ik wil bij een brute onthoofding gewoon een mooie geiser nepbloed zien in plaats van die veels te rode pixelklodders. Is dat nou echt teveel gevraagd? 300 heeft het wat dat betreft wel een beetje verpest voor dit soort films met mannen in rokjes met zwaarden.

Met het trio Fassbender, West en Kurylenko heeft Marshall wel drie sterke hoofrolspelers in huis, en ook de meeste bijfiguren zijn genoeg afgerond om de hele film te kunnen boeien. Centurion is eigenlijk gewoon een lekker ongecompliceerde survivalfilm, en aangezien ik toch wel een beetje een zwak voor Marshalls films heb – ik vond zelfs Doomsday erg grappig – kan ik prima leven met de tekortkomingen.


"Ik wil bij een brute onthoofding gewoon een mooie geiser nepbloed zien in plaats van die veels te rode pixelklodders. Is dat nou echt teveel gevraagd?"

11 gedachten over “Centurion (2010)

 • augustus 25, 2010 om 15:36
  Permalink

  thanx Kees dan ga ik hem toch maar kijken:) gister Black Death gezien met Sean Bean en een verdwaalde bijrol van Tygo Gernandt, die ze ze tong hadden verwijdert hehe:)) geen txt dus:)lol

  Kan op zich in de Crapcorner:)

  Beantwoorden
  • augustus 26, 2010 om 11:45
   Permalink

   Die staat op mijn lijstje, hehe, wat ken je me toch goed. Ik ga vanavond waarschijnlijk naar Dinner for Schmucks dus ik bewaar de zwarte dood leuk voor het weekend.

   Beantwoorden
   • augustus 27, 2010 om 19:57
    Permalink

    ik vond Doomsday ook erg grappig, vooral de misplaatste punk muziek in bepaalde scenes.

    Beantwoorden
  • augustus 27, 2010 om 19:56
   Permalink

   nou ik was ook maar wat blij dat Tygo niet kon praten want hij spreekt vast engels met een zwaar amsterdams accent!! ik vond het best leuk verzonnen, het verhaal dan he.

   Beantwoorden
 • augustus 29, 2010 om 18:13
  Permalink

  Doomsday was heerlijk :). Centurion vond ik erg tegenvallen, had het allemaal al eens eerder gezien en stoorde me aan het CGI bloed.

  Black Death is zeker de moeite waard (zoals alle films van Smith, op Creep na).

  Beantwoorden
 • augustus 30, 2010 om 09:30
  Permalink

  Punk is nooit misplaatst hoor! Punk’s not dead! Whoohoooooo! En ik heb dan misschien wel een huis, een baan, een vrouw, een kind, een hond en een kat! Veel punker dan dat wordt het niet!

  Beantwoorden
 • september 1, 2010 om 12:57
  Permalink

  haha ik ben ook een oude punker maar ik heb nooit mensen geslacht met op de achtergrond Dead Kennedy’s!!!

  Beantwoorden
 • september 1, 2010 om 14:49
  Permalink

  Ook niet als het Kill the Poor is? Met een geladen uzi een achterstandswijk in en knallen maar, een beetje cru, dat wel…

  Beantwoorden
 • september 1, 2010 om 17:23
  Permalink

  jaaaa dat zou wel lekker opruimen natuurlijk maar te makkelijk, ik hou meer van Jigsaw…..

  Beantwoorden
 • september 1, 2010 om 22:59
  Permalink

  Of anders met een kettingzaag en een fonduesetje naar de golfclub en Eat the Rich…? (OK, geen Dead Kennedys maar Motorhead)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.