The Expendables (2010)

De cast van Sylvester Stallones  The Expendables is een ware natte droom voor elke rechtgeaarde b-film liefhebber. Van vergane glorie (Stallone zelf, Dolph Lundgren, Eric Roberts), UFC-er (Randy Couture), martial art held (Jet Li) tot de wat meer relevantere types als Jason Statham en tweede jeugd-belever Mickey Rourke. Het resultaat is echter minder dan de som der delen.

Dat ligt voornamelijk aan Stallone zelf, zijn script over een groep keiharde huurlingen die smerige zaakjes opknappen voor bijvoorbeeld de CIA hangt ergens tussen hommage en parodie in. Er valt genoeg te lachen om de keiharde bloederige geweldsexplosies, maar ik heb eigenlijk geen idee of dat Stallones bedoeling wel was. Mickey Rourke mag namelijk ook met een natte lip een tranentrekkende (en tevens tenenkrommende) monoloog houden over de gruwelijkheden van de oorlog waardoor hij de man is die hij is. Dat had voor mij niet gehoeven, maar wie ben ik.

Het verhaaltje zelf is te generiek voor woorden: De Expendables worden ingehuurd om een ex-CIA kopstuk (Eric Roberts) af te zetten die zich in een vage bananenrepubliek heeft opgeworpen als de man die aan de touwtjes trekt van de lokale generaal/dictator. Een rol die uitermate beroerd wordt gespeeld door de van Dexter bekende David Zayas. Geen idee wat voor accent hij hier doet, maar het lijkt nergens op. Ook jammer dat de helft van de cast slechts rolletjes van minimaal formaat heeft. Van Schwarzenegger en Willis viel dat te verwachten, maar het is schandalig hoe Terry Crews’ Hale Ceasar (geniale naam overigens) ondergebruikt wordt. Daar had de scène over Randy Coutures bloemkooloor wat mij betreft wel voor geschrapt mogen worden. Best geinig dat geouwehoer onderling, maar wij willen gewoon ontploffingen zien verdomme! Oké die zijn er ook in overvloede, en het is dan ook puur op kwantiteit en machtsvertoon dat The Expendables nog een voldoende scoort. Hier had echt meer ingezeten. In het onvermijdelijke tweede deel misschien.


"Best geinig dat geouwehoer onderling, maar wij willen gewoon ontploffingen zien verdomme!"