Blood Creek (2009)

Joel Schumacher had ooit een carrière. Hij maakte film als The Lost Boys en Flatliners maar maakte één kapitale fout. Tepels op het Batman-kostuum. Arme George Clooney, arme Joel Schumacher. De eerste heeft gelukkig weinig last van deze blunder gehad, maar Schumacher zelf maakt sindsdien films vanuit de Hollywood-marge. Zijn horror Blood Creek, draaide slechts in een paar afgeragde bioscoopjes voordat het door Lionsgate op dvd en blu-ray uitgepoept werd. Terecht?

De film begint veelbelovend met een sfeervolle flashback naar de begindagen van Hitlers regime. Zoals bekend was hij geobsedeerd door het occulte omdat hij meende dat zijn derde rijk daar enorm veel baat bij zou kunnen hebben. Hij stuurde zijn wetenschappers de wijde wereld in om onderzoek te doen naar mystieke verschijnselen. Een simpele familie Duitse immigranten krijgt zo’n engerd op bezoek, omdat hun boerderij gebouwd is op een zogenaamde bloedsteen. Deze Richard Wirth (gespeeld door Michael Fassbender) blijkt erg geïnteresseerd en biedt de familie een vergoeding om research te mogen doen. Niet wetende dat ze hiermee hun lot bezegelen stemmen ze toe.

Wanneer we naar het nu switchen wordt Blood Creek wat verwarrend en we zien de verbitterde Evan die midden in de nacht zijn vermiste broer Victor zwaar verwilderd aan zijn bed aantreft. Victor smeekt hem dat ze onmiddelijk vertrekken om wraak te nemen op de mensen die hem twee jaar lang gevangen hebben gehouden. Allemaal leuk en aardig, maar het waarom blijft voor de kijker erg lang onduidelijk. Wanneer Evan dan éindelijk opheldering vraagt blijkt het te gaan om dezelfde familie uit de proloog, alleen zijn ze nauwelijks ouder geworden. Ja mensen, hier is duidelijk iets raars aan de hand.

Nazi Wirth blijkt een soort van überzombie te zijn geworden die de familie al decennia terroriseert maar die ze toch door middel van rune-tekens enigszins onder controle kunnen houden. Ook mensenoffers en het voeden van vers bloed behoren tot deze rituelen. Volgt u het nog? Ik was op dit punt het spoor ook wel een beetje bijster. Logica is namelijk ver te zoeken in Blood Creek en de hoofdpersonen doen wel héél stupide dingen. Jammer, want Wirth is een coole baddie, die geinige truukjes in zijn arsenaal heeft. Zo kan hij de doden tot leven wekken en bestookt hij de familie met zombiepaarden. Erg suf dat een laken met daarop een rune gekrabbeld Wirth buiten de deur zou kunnen houden.

Nee, Lionsgate had het bij het rechte einde door Blood Creek met zo min mogelijk bombarie uit te brengen. Het is ondanks de interessante opzet echt geen topper. Extra puntje voor de zombiepaarden.


"Logica is namelijk ver te zoeken in Blood Creek en de hoofdpersonen doen wel héél stupide dingen."