The Crazies (2010)

In het rustige dorpje Ogden Marsh begint de lokale bevolking zich nogal vreemd en gewelddadig te gedragen. Het duurt dan ook niet lang voordat een en ander uit de klauwen giert met de nodige lijken als gevolg. Aan sheriff David Dutton, (Deadwood en Justified´s Timothy Olyphant) de ondankbare taak om weerstand te bieden aan de doorgedraaide keuterboertjes en uit te zoeken wat er in godsnaam met zijn dorpje gebeurd is.

Het was simpelweg wachten op de dag dat iemand op het lumineuze idee zou komen om George A. Romero’s cultklassieker The Crazies door de remakegehaktmolen te halen. The Crazies is eigenlijk gewoon een vermomde zombiefilm, met als verschil dat de monsters hier niet ondood, maar gewoon ziek zijn. In ieder geval geen trendy bloedzuigers met glimmende huid, dus dat is alweer een pluspuntje.

Toen bleek dat regisseur Breck Eisner, verantwoordelijk voor het abominabele Sahara achter het stuur van de remake zou kruipen hield ik mijn hart wel een beetje vast. Maar mijn vrees was ongegrond want hij levert misschien geen klassieker af, wat hij de kijker voorschotelt is behoorlijk onderhoudend met hier en daar toch wel spannende momentjes. Hij weet een lekker paranoide sfeer neer te zetten waarbij hij handig gebruik maakt van het feit dat het platteland van zichzelf al behoorlijk creepy is. Grote enge maaimachines. Brrrr. Voeg daar een – zoals altijd eigenlijk wel –  op dreef zijnde Olyphant als protagonist aan toe en je hebt een goed gemaakte genrefilm, niets meer, maar ook zeker niets minder. De liefhebbers weten genoeg.


"Hij weet een lekker paranoide sfeer neer te zetten waarbij hij handig gebruik maakt van het feit dat het platteland van zichzelf al behoorlijk creepy is. Grote enge maaimachines. Brrrr."