Salt (2010)

Ach, die goeie ouwe tijd toen de Sovjet Unie nog gewoon standaard de plaats was waar de boeven vandaan kwamen. Een mooi iets, die Kouwe Oorlog, ik mis hem wel een beetje. Gelukkig is hier dan de spionagethriller Salt, met mevrouw Pitt in de hoofdrol als de titelheldin Evelyn Salt, een CIA-agente met een dubieus verleden.

Twee jaar nadat ze uit handen van waterboardgeile Noord Koreanen is gered door een creepy Duitse spinnendeskundige, probeert ze haar leven op zo rustig mogelijke wijze voort te zetten met dit heerschap waar ze uit dank of iets dergelijks dan maar 1-2-3- in godsnaam mee getrouwd is. Haar baantje bij de CIA kabbelt gezellig voort totdat een Russische overloper zich bij het überslecht gecamoufleerde CIA hoofdkantoor meldt en haar ervan beschuldigt een Russische infiltrant te zijn. Evelyn zet het op een rennen en weet op McGyveriaanse manier aan haar collega´s te ontsnappen. Is ze schuldig of niet?

Wat volgt is een erg rommelig en vooral zeer onwaarschijnlijke samenloop van omstandigheden die voor een spannende film door moet gaan. Het belachelijke script van Kurt Wimmer (ook verantwoordelijk voor het al even belachelijke script van Law Abiding Citizen, maar dat was ten minste nog wel ergens een vermakelijke film) vereist wel heel veel meegaandheid van de kijker. De personages lijken soms zelf ook geen idee te hebben waarom ze precies doen wat ze aan het doen zijn en dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. Angelina kan leuk tegen muren aanlopen en ziet er, ondanks dat ze wat aftands begint te worden, nog steeds best snoezig uit met een stel guns in haar handen, maar ook zij kan de film niet redden van het ridicule plot. Enige pluspuntje is dat ondanks het evidente jatwerk van Bond en Bourne, regisseur Philip Noyce niet het irritant spastische camerawerk van die laatste filmserie heeft overgenomen. De kijker kan zowaar zien wat er zich op het witte doek afspeelt! Jammer dat die dan anderhalf uur onzin achter de kiezen heeft.


"Angelina kan leuk tegen muren aanlopen en ziet er, ondanks dat ze wat aftands begint te worden, nog steeds best snoezig uit met een stel guns in haar handen, maar ook zij kan de film niet redden van het ridicule plot."