Predators (2010)

Na de dramatisch slechte crossovers Aliens vs. Predators 1 en 2 zag ik de toekomst somber in voor beide monsters. Gelukkig voor de Predators vond Robert Rodriguez dat het tijd was om samen met regisseur Nimrod Antal de buitenaardse jagers weer aan de dreadlocks uit het diepe dal omhoog te trekken.

Het resultaat is een oldschool jaren tachtig spektakel dat de kijker samen met de personages linea recta in de actie lazert. Die komen namelijk letterlijk uit de lucht vallen. Uit hun natuurlijke habitat aarde geplukt, worden ze bewusteloos uit een vliegtuig gedropt om wakker te worden op een vage planeet waar ze geacht worden als prooi te fungeren voor de Predators. Het is wel even wennen aan Adrian Brody die niet zoals gewoonlijk de muizige loser speelt, maar hij is hier een ware actieheld. Compleet met enorme guns, bijpassende spieren en een Christian Bale-raspstem. Een Schwarzenegger is hij natuurlijk niet, maar eerlijk is eerlijk, hij doet het niet slecht. Ook leuke rollen zijn er van Walton Goggins (Shane uit The Shield) als maniakale white trash seriemoordenaar en de steeds kolossaler wordende Laurence Fishburne die de doorgedraaide marinier Noland speelt. Uiteraard is vaste Rodriguez-kracht Danny Trejo ook van de partij.

Het verloop van de film is wat wisselvallig van kwaliteit, waarbij coole momenten worden afgewisseld met minder geslaagde scènes die het tempo af en toe flink omlaag sleuren, er had dus best een kwartiertje uitgekund. Een euvel waar de hand van de meester Rodriguez in te herkennen is, die kan ook nooit afscheid nemen van zijn eigen verzinsels. Dat neemt niet weg dat Nimrod Antal een vermakelijke film heeft neergezet, die de vieze smaak van de AvP’s in ieder geval iets weggespoeld heeft. Predators is een beetje een B-film die denkt dat het een A-film is en daar is eigenlijk niets mis mee.


"Er had best een kwartiertje uitgekund. Een euvel waar de hand van de meester Rodriguez in te herkennen is, die kan ook nooit afscheid nemen van zijn eigen verzinsels."