Knight and Day (2010)

Hij was na Valkyrie even een paar jaartjes van het toneel verdwenen. Vast te druk met Scientology-flyers uitdelen of iets dergelijks, maar met actiekomedie Knight and Day is hij weer helemaal terug: Thomas Cruise Mapother IV.

Cruise speelt Roy Miller, een aalgladde spion die om onduidelijke redenen op de vlucht is voor de autoriteiten. Hij loopt op de luchthaven van Wichita de wat warrige automonteur June Haven (Cameron Diaz) tegen het nog steeds bevallige lijf. Nadat hij haar op slinkse wijze heeft gebruikt om de McGuffin van het verhaal (een superbatterij gecreëerd door vlasbaardnerd Paul Dano) door de douane te smokkelen, komt ze samen met hem in het vliegtuig terecht. Een hoop geknal, gevecht en een klein romantisch intermezzo later zet Miller het toestel met een verbouwereerde June aan de grond. Zo’n film dus. Alsof James Bond verdwaald is in een romantische komedie.

En dat is ook meteen waar de schoen knelt. Knight and Day hinkt nogal op twee benen. Wil het een leuke luchtige actiekomedie zijn of een spannende spionagethriller met explosies en autoachtervolgingen? Van alles wat dus. Ook de hoofdpersonen zijn wat aan de bizarre kant, Cruise’s Miller is een vreemde snuiter die toevallig erg goede moordskills heeft, een soort Forrest Gump met een license to kill. Ook Diaz’ June komt zo uit het cliché-boekje heldin tegen wil en dank. Gelukkig hebben de twee routiniers genoeg chemie samen om de film te kunnen dragen.

Wat op een gegeven moment wel wat irritant wordt is de té vaak voorkomende grap dat June door Roy gedrogeerd wordt en vervolgens alle actie mist. De kijker dus ook en laten dat nou net de dingen zijn die ik wel had willen zien… Alsof de filmmakers te lui waren om te bedenken hoe de vork precies in de steel zit. Geen film die verveelt dus, maar wel een die je door de formulematige opbouw na een halfuur vergeten bent.


"Cruise's Miller is een vreemde snuiter die toevallig erg goede moordskills heeft, een soort Forrest Gump met een license to kill."